Начало / Uncategorized / Копти ще могат да приемат римокатолицизма без повторно Кръщение

Копти ще могат да приемат римокатолицизма без повторно Кръщение

Папа Франциск и папа Тавадрос II от Kоптската православна църква подписаха декларация в петък, по време на посещението на папа Франциск в Египет. В декларацията се казва, че  не е необходимо повторно Кръщение за християни, желаещи да преминат от едната църква в другата.

В декларацията, публикувана от Ватикана, заявяват: „днес ние, папа Франсис и папа Тавадрос II, за да угодим на Господ Иисус… както и на нашите синове и дъщери във вярата, взаимно заявяваме, с ум и сърце, искрено се стремим да не повтаряме Кръщението, което е било извършено в нашите църкви, за всяко лице, което желае да се присъедини към другата църква. Това ние изповядваме в подчинение на Свещеното Писание и вярата на трите Вселенски събора, в Никея, Константинопол и Ефес.

Исхак Ибрахим, от Египетската организация за защита на човешките права обясни, че св. Кръщение е едно от основните доктринални различия през последните 15 века.

„Важността на декларацията се крие в нейната символика и послание, което показва, че църквите могат да съществуват съвместно“, добави той. „Вярвам, че мнозинството от християните няма да се противопоставят на декларацията. Разбира се, ще има опозиция, но не мисля, че това ще доведе до тежки последици. „

Мариан Седмом, от египетския Център за обществено-политически изследвания описва последиците от декларацията като „само богословска“, обяснявайки, че тя ще има минимално въздействие върху гражданите и по-скоро върху общението на църквите.

Споразумението в петък ще прекрати предишните правила, които са били практикувани от покойния папа Шенуда III, който настояваше, че човек трябва да претърпи повторно св. Кръщение, ако не е кръстен в Православната църква, според вестник „Ал Ахрам“.

За Николина Александрова

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...