Начало / Uncategorized / БНК на ИКОМОС се разграничават от публикуваните снимки на извършената реставрация на църквата „Св. Йоан Алитургетос“ в гр. Несебър 

БНК на ИКОМОС се разграничават от публикуваните снимки на извършената реставрация на църквата „Св. Йоан Алитургетос“ в гр. Несебър 

На 23 този месец сайт Добротолюбие  публикува новина, с източник „burgasdream.com“. Новината съобщава за лошата реставрация на църквата „Св. Йоан Алитургетос“ в гр. Несебър.

В нашата новина направихме уточнение, че църквата е била реставрирана по проект, който е финансиран от  Посланическия фонд за опазване на културното наследство от Съединените щати.

От Международният съвет за паметниците на културата и забележителните места (БНК на ИКОМОС) се свързаха с нас и уточниха, че  показаните снимки не са свързани с извършената от тях реставрация и консервация.

 Също така изразяваме готовността си за бъдещо сътрудничество в опазването на културното ни наследство и публикуваме тяхното писмо до сайт Добротолюбие:

Уважаема редакционна колегия на сайт “Добротолюбие”,
Като оценяваме високо загрижеността ви за съдбата на културното наследство в България, бихме искали да направим следното пояснение по допуснати неточности в публикацията ви за реставрацията на църквата “Св. Йоан Алитургетос” в Старинен град Несебър:
Разработването и реализирането на проекта за реставрация и консервация на църквата се осъществява от Българския нациoнален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (БНК на ИКОМОС) след успешен международен конкурс и с безвъзмездната финансова подкрепа от Американския посланически фонд.
Консервацията и реставрацията на паметника има за цел:
– осигуряване на стабилитета на сградата чрез конструктивно укрепване на откоса и заздравяване на земната основа, както и укрепване на отделните строително-конструктивни елементи;
– съхраняване и изявяване на декоративните стойности на паметника при задължително запазване на руинния му вид и на историческите напластявания от различни периоди (снимки 1и 2).
В изпълнение на проекта се извършва също консервация и реставрация на характерните декоративни елементи по фасадите и естетизиране на най-конфликтните елементи на късните намеси в паметника.
Публикуваните от вас снимки показват насложена върху обема на църквата аркада, която се намира далече извън обхвата на извършваната консервация и реставрация (снимка 3) и няма нищо общо с проекта, разработен в пълно съответствие с отстояваните от БНК на ИКОМОС съвременни професионални принципи за запазване и експониране на автентичния вид на културните паметници.
Надяваме се да публикувате писмото ни в съответствие с изискванията на журналистическата етика и заявяваме готовността си за бъдещо сътрудничество в опазването на културното ни наследство.
С уважение,
доц. д-р арх. Елена Димитрова
Зам. председател на БНК на ИКОМОС
24 април 2017, София“

За Николина Александрова

Виж още

Концерт на православна музика и песнопения ще се състои в София

Концерт – лектория на църковнославянска музика в столицата – наследство и съвременност ще се състои ...