Начало / Uncategorized / БНК на ИКОМОС се разграничават от публикуваните снимки на извършената реставрация на църквата „Св. Йоан Алитургетос“ в гр. Несебър 

БНК на ИКОМОС се разграничават от публикуваните снимки на извършената реставрация на църквата „Св. Йоан Алитургетос“ в гр. Несебър 

На 23 този месец сайт Добротолюбие  публикува новина, с източник „burgasdream.com“. Новината съобщава за лошата реставрация на църквата „Св. Йоан Алитургетос“ в гр. Несебър.

В нашата новина направихме уточнение, че църквата е била реставрирана по проект, който е финансиран от  Посланическия фонд за опазване на културното наследство от Съединените щати.

От Международният съвет за паметниците на културата и забележителните места (БНК на ИКОМОС) се свързаха с нас и уточниха, че  показаните снимки не са свързани с извършената от тях реставрация и консервация.

 Също така изразяваме готовността си за бъдещо сътрудничество в опазването на културното ни наследство и публикуваме тяхното писмо до сайт Добротолюбие:

Уважаема редакционна колегия на сайт “Добротолюбие”,
Като оценяваме високо загрижеността ви за съдбата на културното наследство в България, бихме искали да направим следното пояснение по допуснати неточности в публикацията ви за реставрацията на църквата “Св. Йоан Алитургетос” в Старинен град Несебър:
Разработването и реализирането на проекта за реставрация и консервация на църквата се осъществява от Българския нациoнален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (БНК на ИКОМОС) след успешен международен конкурс и с безвъзмездната финансова подкрепа от Американския посланически фонд.
Консервацията и реставрацията на паметника има за цел:
– осигуряване на стабилитета на сградата чрез конструктивно укрепване на откоса и заздравяване на земната основа, както и укрепване на отделните строително-конструктивни елементи;
– съхраняване и изявяване на декоративните стойности на паметника при задължително запазване на руинния му вид и на историческите напластявания от различни периоди (снимки 1и 2).
В изпълнение на проекта се извършва също консервация и реставрация на характерните декоративни елементи по фасадите и естетизиране на най-конфликтните елементи на късните намеси в паметника.
Публикуваните от вас снимки показват насложена върху обема на църквата аркада, която се намира далече извън обхвата на извършваната консервация и реставрация (снимка 3) и няма нищо общо с проекта, разработен в пълно съответствие с отстояваните от БНК на ИКОМОС съвременни професионални принципи за запазване и експониране на автентичния вид на културните паметници.
Надяваме се да публикувате писмото ни в съответствие с изискванията на журналистическата етика и заявяваме готовността си за бъдещо сътрудничество в опазването на културното ни наследство.
С уважение,
доц. д-р арх. Елена Димитрова
Зам. председател на БНК на ИКОМОС
24 април 2017, София“

За Николина Александрова

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...