Начало / Новини / Патриарх Вартоломей на посещение в икуменическата общност Тезе

Патриарх Вартоломей на посещение в икуменическата общност Тезе

„Една изключителна визита“, така икуменическата общност на Тезе, оповести първа визита в общността на Вселенския патриарх Вартоломей на 25 април, съобщава Радио Ватикана.

Посещението на общността в Бургундия  продължи само няколко часа и бе заключителен етап от пастирската визита на патриарх Вартоломей в Швейцария, започнала на 22 април. Повод за визитата в Швейцария е 50-та годишнина от основаването на православния център в Шамбези, чиято цел е насърчаването на икуменическия дух и улесняването на контактите между местните Православни църкви и останалите християнски Църкви и общности.

По време на посещението си в Тезе  Вселенският патриарх е взел участие в общата молитва от 12 ч. в църквата на Помирението. На нея са присъствали монаси, представители на различни християни общности и групи от младежи. Патриархът е бил посрещнат от приора, фрер Алоис, и  отправил кратко обръщение след общата молитва, която била отворена за всички.

Въпреки че става въпрос за първа визита, връзката на патриарх Вартоломей с Тезе винаги е била много дълбока и датира от началото на шейсетте години на миналия век с многобройните братски срещи с основателя на икуменическата общност, фрер Роже, поясняват от радиото.

barth_taize

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...