Начало / Новини / Навършиха се четири години от отвличането на двама митрополити в Алепо

Навършиха се четири години от отвличането на двама митрополити в Алепо

На 25-ти се навършиха четири години от отвличането на двамата митрополити единия от Антиохийската патриаршия, а другия от Сиро-яковитската църква.

„Христос Воскресе! Съдбата на нашите братя митрополитите Павел и Йоан, все още не е ясна. Може би в четвъртата година от  похищението им, трябва да издигнем гласа си и да говорим за болката на църквата в Антиохия, както и да вдигнем гласа на всички онези, които страдат на Изток“, се казва в съвместно изявление на Антиохийската и Сиро-яковитската църква.

През 2013 г. в  Сирия бяха похитени митрополитите на Алепо Павел Язиджи – брат на патриарха на Антиохия Йоан, и Юхан Ибрахим, са били пленени от бойци на въстанически групировки. Отвличането бе било осъществено по пътя от Антиохия към Алепо. Шофьорът на автомобила, който е возел митрополитите, е бил убит.

Руската православна църква тогава призовава християните да се молят за своите събратя в Сирия, подложени на гонения на териториите, завзети от въстаниците. Според представители на православната църква в Антиохия, в сирийските територии, които попаднат под властта на въстаническите групировки, християнството се изтребва до крак – хората, които го изповядват, биват или физически унищожавани, или изселвани.

За съдбата на двамата висши духовници все още не се знае много. По последни данни те са живи  се намират на територията на Сирия.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...