Начало / Uncategorized / Румънската църква официално ще чества нови светии през май

Румънската църква официално ще чества нови светии през май

Тази година, в средата на месец май, ще се проведе прославлението на светците от Путна. Става дума за молдовския митрополит Якоб Путненски (1719-1778) и преподобни Сила, Пасий и Натан от манастира Сихастрия Путней (XVIII в.).

Събитието ще се състои в Путна.

Тази година за пръв път те ще бъдат почетени като светци, а избраните дати са 15 и 16 май.

Причисляването към светците на четиримата представители на духовния румънски живот от XVIII в., бе решено от Светия синод на Румънската православна църква, на работно събрание в патриаршеската резиденция, в периода 6-7 юни, 2016 г.

Предложението за канонизация бе отправено от Радаутска и Сучавска архиепископия и с одобрително становище от Митрополския синод на Молдовска и Буковинска митрополия, на заседание в петък, 20 май, 2016 г. Митрополит Якоб Путненски е роден на 20 януари, 1719 г. в Буковина. Той се откроява с печатане на църковни книги, учебници на румънски, като по този начин подпомага и преподаването на майчин език. Представя се в Господа на 15 май, 1778 г.

Светите преподобни Сила, Паисий и Натан постъпят  в „Сихастрия Путней“ през XVIII в., място на отшелничество  и  тишина, в което се оттеглят най-видните путненски монаси.

 Превод: Явор Иванов

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...