Начало / Uncategorized / Пореден провал при възстановяването на храм

Пореден провал при възстановяването на храм

Град Несебър, който е под егидата на ЮНЕСКО ще посрещне туристите това лято с поредния абсурд при „реставрацията и консервацията“. Църквата Св. Йоан Алитургетос  е „възстановена“ и частично облечена с пластмаса и изглежда  абсурдно.

Св. Йоан Алитургетос („Св. Йоан Неосветени“)  е построена през XIII-XIV век. Тя е засегната силно от земетресение през 1913 година, но още отпреди това не функционира. Според легендата църквата изобщо не е освещавана (оттам и името ѝ ), тъй като по време на строежа загива един от работниците. В същото време, според други,  църквата е функционирала.

През 2015г. стартира възстановяването на църквата по проект  на обща стойност от 706 000 долара, които са  осигурен чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство от Съединените щати. „Това е най-голямото дарение правено някога от Американското посолство в България”, заяви тогава посланикът на САЩ Марси Рийс.

Новият облик на църквата Св. Йоан Алитургетос  се нарежда до „шедьоври“ на реставрацията, като  Реставрацията на крепостта „Кракра“, която скандализира жителите на Перник със синтеза на камък и изкуствени материали.

Източник: http://burgasdream.com/

За Николина Александрова

Виж още

Днес се изпълват 258 г. от завършването на първия препис на История Славянобългарска

На 29 януари 1765 г. отец Стойко Владиславов (бъдещият епископ Софроний Врачански) завършва в Котел ...