Начало / Uncategorized / Срещата ни с Възкръсналия Христос и силата зад Възкресението

Срещата ни с Възкръсналия Христос и силата зад Възкресението

abbot-tryphon11Основната причина поради, която Християнството се  разпространило толкова бързо след Възкресението на Христос е силата зад това Възкресение.

Истинността на Христовото Възкресение давало сила на вярващите радостно да приемат мъченичеството, знаейки че те ще се съединят във вечната радост със своя Спасител. Въпреки че тяхното свидетелство[i] включвало доста физическа и психическа болка, те радостно приемали да срещнат своята смърт, вместо да предадат вярата си. Тези мъченически подвизи не се вписват в типа неща, които някой би направил, за да е просто част от дадена религия. Много съвременници на тези мъченици описвали тяхната смърт, все едно им предстояло да се венчаят. Лицата им не били мрачни, но излъчвали светлина, когато приемали своя мъченически венец.

Когато свети Поликарп Смирненски бил осъден от проконсулът, той попитал защо забавят смъртта чрез изгарянето му. Вярващите се радвали, когато ги очаквала смъртта, защото те знаели за телесното възкресение на Христос и че това е достатъчно доказателство, даващо им непоколебимост, когато я срещали. Светите преподобномъченици Елисавета и Варвара пеели песнопения в кладенеца, където били захвърлени от болшевиките, по този начин очаквайки смъртта.

Раннохристиянските апологети ни разказват за стотици очевидци, мнозина от които доброволно биха приели мъчения и смърт, вместо да се откажат от свидетелствата си. Готовността им да приемат смъртта изключва лъжата в показанията им.  Според историческите сведения мнозина християни  е трябвало просто да се откажат от вярата си и мъченията щели да бъдат прекратени. Но точно обратното ставало, повечето приемали да издържат мъченията и да провъзгласят Христовата победа над смъртта.

Това, което е важно за раннохристиянските мъченици е, че те са знаели дали това, което са изповядвали е истина. Те или са виждали Иисус Христос жив, дори и след смъртта Му, или не са. Ако всичко е лъжа, защо толкова много християни ще я поддържат, предвид обстоятелствата? Защо биха поддържали такава непечеливша лъжа пред лицето на гоненията, затвора, мъченията и смъртта?

Веднага след Христовото разпятие, Неговите ученици се скрили, страхувайки се за животите си. След Христовото възкресение, те дръзко тръбели за възкресението, въпреки засилващите се гонения срещу тях. Само наистина случилото се възкресение, може да е в основата на такава внезапна промяна у вярващите, която да ги накара да се откажат от всичко, дори от животите си, за да проповядват Христовото възкресение.

Един отрицател, Павел, по своето собствено признание бил жесток гонител на ранната Църква. Но след като срещнал Възкръсналия Христос, Павел се променил драстично от жесток гонител на Църквата в плодовит и себеотрекъл се неин защитник. След срещата му с възкръсналия Христос, Павел загубил парите си, бил в тъмница, бит е и накрая е екзекутиран, за да се обвърже напълно с Христовото Възкресение.      

С любов в Христа,

игумен Трифон, м-р „Христос Спасител“, щат Вашингтон, САЩ

Превод: Божин Дончев.

[i]  Гръцката дума мартир значи свидетел. Т.е.мъчениците са свидетели за Христос и за Христовата победа над смъртта.

За Божин Дончев

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...