Начало / Uncategorized / Патриарх Вартоломей: Живеем в свят на фанатизъм, но Христос победи чрез възкресението Си

Патриарх Вартоломей: Живеем в свят на фанатизъм, но Христос победи чрез възкресението Си

„Господ Иисус Христос е единственият, който унищожи смъртта чрез смъртта, единственият, който победи всекидневните човешки кръстове и ридания“.

С тези думи отеква в традиционното Пасхално послание на Вселенския патриарх Вартоломей, известието за надеждата, която не угасва: „Христос Воскресе!“. Едно благодатно известие, даряващо утеха, защото Христос „е носител на радостта, онзи, който радва всичко“.

Вселенският патриарх припомня многобройните кризисни ситуации по света. „Живеем в свят – пише той – в който средствата за масова информация разпространяват постоянно смущаваща информация за терористични атаки, войни, катастрофални природни явления, проблеми причинени от религиозния фанатизъм, глад, бежанци, нелечими болести, бедност, психологическо подтисничество, чувство за несигурност“. Това са „всекидневните кръстове, които ние хората носим с плачи и ридание“, посочва Вартоломей.

Въпреки това, пред всички тези драматични ситуации, Църквата не се уморява „да ни припомня, че можем да бъдем щастливи, защото нашия княз Христос ги победи и нашата радост се крепи на увереността в победата на Христос. Това е абсолютната увереност, че доброто надделява, защото Христос дойде в света и излезе като победител, за да победи (Откр. 6,2). Светът, в който ще живеем вечно е Христос: светлината, живота, радостта, мира“.

В тази перспектива – прибавя Вселенският патриарх – „светата и великата Майка, Църквата Христова, отвъд всекидневните кръстове и страданията, живее преди всичко и единствено радостното събитие. Живее тук, в настоящия живот и от настоящия живот, Царството Божие. Всички трябва да се вслушаме в това послание. Нека се вслуша в него съвременния човек, нека съзре Христос, който върви с него“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...