Начало / Новини / Митрополит Серафим освети нов мост в Разложко

Митрополит Серафим освети нов мост в Разложко

Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Разложката духовна околия – от община Разлог и община Белица, отслужиха водосвет на нов мост и водиха литийното шествие до новото съоръжение над река Места днес.

Община Разлог със собствени средства построи мост към светилището на св. Варвара край Елешница. Преди две години река Места отнесе въжения мост и оттогава преклонението пред параклиса на светицата и достъпът до мирото беше труден. На отсрещния бряг останаха 3 вили и параклисът „Света Варвара“, където извира минерална вода, наричана от местните „гьола“ или „мирото“. В близост до мирото има стар параклис на великомъченицата, платила с главата си приемането на християнската вяра.

В едно цялостно проучване богословът Венцислав Каравълчев твърди, че св. Варвара е родена в с. Елешница, община Разлог, което в древността се е наричало Илиопол. Тъй като била с впечатляваща красота, ревнивият ѝ баща я затваря в кула – далеч от похотливи очи Баща й бил управител на римския град и когато се запилял по държавни дела за няколко месеца, Варвара приела християнството. Като се върнал баща й я осъдил на смърт чрез посичане. Отрязали й главата срещу баните, а кръвта се превърнала в минерална вода, която започнала до блика, там, където кръвта й попила в земята. Водата е с температура 57 градуса.   Мирото е облицовано с камъни и благоустроено от дарител от Добринище.

„Като кмет и християнин съм горд и радостен, че се обединяваме като миряни от две общини, три храма и духовници от Разложката околия, за да отбележим възстановения светъл път към храма „Св. Варвара“ и светилището на светицата. Нека да ни е честит новият мост! Да носи мир, радост и духовно изцеление на всички!“, заяви кметът на община Разлог – Красимир Герчев.

Днес по новия мост премина литийното шествие на миряните от три храма в Разложката духовна околия, водени от Неврокопския митрополит Серафим, в чест на св. Варвара. С благословен за здраве курбан и празничен концерт в изпълнение на самодейни ансамбли от Баня и Елешница  ще завърши голямото църковно сборище, организирано от три храма на две общини и миряните, които милеят за светилището на св. Варвара.

Владимир Симеонов, Кмета БГ

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...