Начало / Uncategorized / За Господните страдания

За Господните страдания

Духовни поучения за Страстната седмица от приснопаметния архимандрит Кирил (Павлов)

…Кой ще измери бездната на скърбите, обзели в онзи миг пресветата душа на Спасителя на света? Те, които не се вписват в човешките понятия. Виждайки около Себе си учениците си унили и уплашени, Сам Господ Се предал на връхлитащата Го вътрешна печал, Той започнал да скърби, да се ужасява, казвайки: “ Душата Ми е прескръбна до смърт…“ (Мат. 26:38).

…Най-святият от всички светии, Съдията на цялата вселена, великият Благодетел на човешкия род се изправя като престъпник пред неправедните съдии, Своите творения и раби, на съд. Трънен венец се възлага на главата на Царя на всички твари,  Който така чудно е украсил цялата вселена с прекрасни и разнообразни цветя. В лъжлива багреница обличат Облеклия се със светлина като с дреха (Пс. 103:2) и Покрилия небето с облаци (Пс. 146:8).

… Този, пред Когото шестокрилните серафими си закриват лицата, Когото ангелските чинове не смеят да погледнат, Той търпи подигравки и удари и от скверни устни заплюване. Сладчайшият Иисус, Царят на Славата и Господ, седящ на херувими се възкачва на престола на поруганието – Своя кръст – и търпи поругаването, насмешките, хулението и укорите на Своите подли врагове.

…Към душевните страдания се прибавят и телесните. Един от учениците Му, Иуда, отишъл в Гетсиманската градина и с целувка предал своя Учител на воините и слугите, които като Го завързали здраво, Го повели като агне на заколение при първосвещенниците Анна и Каиафа, където нанесли на Господа безчислени поругавания и оскърбления. Божественият Страдалец повели към Лобното място, дето да Го разпнат. Измъчен, изтерзан и окървавен, Той три пъти пада по пътя Си от Пилатовата претория до мястото, наричано Голгота, което значи Лобно място. И накрая, невинен Той  е прикован към кръста, изпитвайки неописуеми страдания.

…Смъртта на Изкупителя, който е източник на живот и нетление, е Тайната на тайните Божии. Тя не е просто  смърт, но и страшно заколение на кръстния жертвеник, заколение, което в себе си вмества не само всички възможни ужаси и мъки на земята, но и подземните, и адските.

…Евангелските четива за Христовите страдания преди всичко ни призовават да се облечем в смиреномъдрие, кротост, дълготърпение, благост и най-вече във всеопрощаваща любов. Така ние ще покажем своята любов към Господа, а Той в отговор на нашата любов ще ни въведе във вечното Свое царство на доброто, правдата, мира и любовта и ще ни направи наследници на вечните блаженства. Амин.

Източник: pokrov.pro

Превод: Божин Дончев

За Божин Дончев

Виж още

Спасяващата сила на вярата

Веднъж Христос влизал в гр. Йерихон. Един слепец, който просел пред градските порти, чул шума ...