Начало / Uncategorized / Българите са най-големите атеисти на Балканите!

Българите са най-големите атеисти на Балканите!

Общо 62 процента от хората по света се определят като религиозни, у нас вярващите са 51 процента от населението.
В цял свят 25 на сто се определят като нерелигиозни, 9 процента избират опцията атеисти, а останалите не могат да отговорят. Това показва световно сравнително изследване на глобалната изследователска асоциация УИН/“Галъп интернешънъл“, проведено сред повече от 66 хиляди души в 68 страни по целия свят.

У нас 51 процента се определят като религиозни хора, 36 на сто – като нерелигиозни, 3 процента са атеисти, а останалите не могат да отговорят.

Това поставя България в средата на „класацията“ по декларирана религиозност – под средните нива в глобален мащаб, но далеч от крайно ниските нива, които се наблюдават в редица други страни от Западния свят, например.

В България 58 на сто вярват в Бог, 29 процента – че има живот след смъртта, 60 на сто – че човек има душа, 23 процента – в ада, и 25 на сто – в рая.

И тук България е под средните нива за света.

„Българите декларират най-ниска степен на религиозност в сравнение с останалите Балкански страни. Същевременно обаче в сравнение с водещи западноевропейски държави като Белгия, Австрия, Германия, Франция и т.н, заявената религиозност у нас е по-висока, с изключение на Италия.
По показателя „религиозност“ в глобален мащаб ние сме в златната среда„, коментира Кънчо Стойчев, вицепрезидент на УИН/“Галъп интернешънъл“.

Като цяло, колкото по-високи са доходът и образованието, религиозността е по-малка, сочи проучването. При хората с по-високи доходи религиозните са 50 на сто, докато при хората с по-ниски доходи делът на религиозните достига до 66 процента.

Най-религиозните страни са Тайланд (98 процента се определят като религиозни) и Нигерия (97 на сто), следвани от Косово, Индия, Папуа Нова Гвинея и Кот д’Ивоар (всички с по 94 на сто).

Китай е най-малко религиозната страна – 23 процента се определят като нерелигиозни, а 7 от 10 души там се определят като убедени атеисти. Само 9 на сто в Китай се определят като религиозни.

Други малко религиозни страни са Швеция, Чехия и Обединеното кралство.

Общо 74 на сто от глобалното население вярва, че съществува душа, а 71 процента вярват, че има Бог.

56 процента вярват, че има рай, 54 на сто – живот след смъртта, 49 на сто вярват, че има ад.

Заявяването на определени вярвания е по-разпространено сред младите хора. И тук колкото по-високо е образованието и дохода, толкова по-малка е вярата в различни духовни аспекти, отбелязват експертите.

Снимка:dariknews.bg

За Николина Александрова

Виж още

Бачковският манастир разширява музейната си експозиция в ново помещение

Бачковският манастир разширява музейната си експозиция, като за целта е ремонтирано ново помещение, в което ...