Начало / Uncategorized / Ердоган ще се моли на Разпети петък в „Св. София“ в Константинопол

Ердоган ще се моли на Разпети петък в „Св. София“ в Константинопол

Ново предизвикателство към православните, отправи турският президент Реджеп Ердоган, който заяви, че ще се моли като мюсюлманин в Константинополската Света София в петък на 14-ти април, съобщи гръцката агенция „Ромфея“

Ердоган също така твърди, че постановлението за превръщането на джамията („Св. София“) в музей, подписано от Кемал Ататюрк е фалшиво.

Ердоган не е пръв в опитите си да оспорва постановлението на Ататюрк.  По-рано турският историк и писател Мустафа Армаган също заяви в книгата си, че подписът под акта на Кемал Ататюрк, относно признаването на „Света София“ в музей е фалшиво. Армаган обяви също, че храмът е превърнат в музей, заради „машинациите на американците“, и твърди, че американските дипломати оказват натиск върху турските власти, за това решение.

Ердоган се съгласи с твърденията Армаган и възнамерява да го докаже, да се моли в църквата „Света София“ на Разпети петък (14 април), което със сигурност ще се възприеме негативно в православния свят.

„Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще произнесе мюсюлмански молитви в петък, в навечерието на 16 април в църквата Света София, с всички държавни служители“ , се отбелязва в турските медии, като също се посочва, че „това ще бъде изявление срещу кръстоносците „и символичен акт на превръщането на музея в действаща джамия.

За Николина Александрова

Виж още

Завърши реставрацията на иконостаса на българския храм в Будапеща

Реставрацията и консервацията на иконостаса в българския храм на БПЦО „Св. СВ. Кирил и Методий“ ...