Начало / видео / Филм за манастира „Светия кръст“ в Западна Вирджиния, САЩ

Филм за манастира „Светия кръст“ в Западна Вирджиния, САЩ

Скитът на „Светия Кръст“ е основан през септември 1986 г., от йеромонах Калист (Пазалос) в Хаус Спрингс, Мисури. През 1992 година йеромонах Калист се представя в Господа. 

През 1999 година килиите в манастира са запълнени, след като броя на братята се е удвоил. По това време е невъзможно манастирът да се разширява повече поради плана за развитие на близкия град. През лятото на следващата година разрастването на града разрешава и манастирския проблем със земята, след като градските власти решават да построят главен път, минаващ през самия манастир. В замяна на монасите е предложена земя в Западна Вирджиния.

На 25 май 2000 година манастирът се премества в Уейн, Западна Вирджиния. 

През 2005 година игумен Георгий, изповедник на манастира, е възведен в чин архимандрит. На 7 декември 2008 година е хиротонисан за епископ на Мейфилд.

През месец май 2009 година, скитът получава независимост от манастира „Света Троица“ в Джорданвил и епископ Георгий е избран за игумен на обителта. През 2011 година, скитът на „Светия Кръст“ чества своята 25 годишнина. 

През 2015 година еп. Георгий е избран за епископ на Канбера (в диоцеза на Австралия и Нова Зеландия към РПЗЦ). Отец Серафим е избран за игумен. А през месец август същата година, йеромонах Александър е възведен в чин игумен и е назначен за заместник-игумен на манастира. 

За Божин Дончев

Виж още

„Представих си една професия, която прави чудеса“: Скритата мисия на реставраторите

В Националната художествена академия ви срещаме с професия, която често остава скрита, но пък е ...