Начало / Новини / Патриарх Кирил: Скърбя за всички загинали в метрото на Санкт Петербург

Патриарх Кирил: Скърбя за всички загинали в метрото на Санкт Петербург

Остра болка отекна в сърцето ми след като разбрах за трагичната новина от експлозията, която се случи днес в метрото на Санкт Петербург, пише в свое съболезнователно писмо до кмета на Санкт Петербург Московският патриарх Кирил.

„Извършеното дръзко престъпление не може да има никакво оправдание. Руската Православна Църква решително осъжда агресивните действия против мирни граждани и призовава обществото да се противопостави на всякакви прояви на насилие“, се казва още в писмото. 

261790.bПатриарх Кирил изразява искрените си съболезнования на роднините, близките и приятелите на починалите. Призовава още и духовенството в Санкт Петербург да окаже своята необходима духовна помощ и подкрепа на всички, които са в беда. Патриархът казва още, че се моли Бог да даде сили на спасителите, медицинските работници, сътрудниците на правоохранителните органи и на всички, които полагат усилия да помогнат на пострадалите. 

Днес около 14:40 часа московско време взрив разтърси метрото в Санкт Петербург. Общо десет човека са загинали вследствие на взрива в метрото в Санкт Петербург. Седем човека са загинали на място, един – на път за болницата и двама в спешното отделение. Това заяви руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова пред журналисти. „По официална информация са пострадали 47 човека. Седем човека са починали на място, един човек е загинал при транспортирането към спешното“, заяви тя. От пострадалите 43 души се намират в болница, като двама от тях са загинали от раните си, допълни Скворцова. 

Днес от 19 часа, московско време, в храм „Св. Николай“ в Санкт Петербург е била извършена панихида за всички загинали от експлозията. 

0074302001478470307_574800_600x458Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до президента на Руската Федерация Владимир Путин. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „С дълбока скръб приех новината за експлозиите в Санкт Петербург, довели до многобройни жертви. В този труден за Вашата страна момент, бих искал да изразя от името на българския народ и от свое име най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и пострадалите“, се казва в писмото на българския държавен глава. Президентът Румен Радев изразява надежда за бързото възстановяване на ранените руски граждани.

За Ангел Карадаков

Виж още

Стажантска педагогическа практика на студенти от Богословския факултет на Софийския университет

За академичната 2023/2024 година съгласно сключения договор за провеждане на педагогическа практика на студентите от ...