Начало / Новини / Патриарх Кирил: Скърбя за всички загинали в метрото на Санкт Петербург

Патриарх Кирил: Скърбя за всички загинали в метрото на Санкт Петербург

Остра болка отекна в сърцето ми след като разбрах за трагичната новина от експлозията, която се случи днес в метрото на Санкт Петербург, пише в свое съболезнователно писмо до кмета на Санкт Петербург Московският патриарх Кирил.

„Извършеното дръзко престъпление не може да има никакво оправдание. Руската Православна Църква решително осъжда агресивните действия против мирни граждани и призовава обществото да се противопостави на всякакви прояви на насилие“, се казва още в писмото. 

261790.bПатриарх Кирил изразява искрените си съболезнования на роднините, близките и приятелите на починалите. Призовава още и духовенството в Санкт Петербург да окаже своята необходима духовна помощ и подкрепа на всички, които са в беда. Патриархът казва още, че се моли Бог да даде сили на спасителите, медицинските работници, сътрудниците на правоохранителните органи и на всички, които полагат усилия да помогнат на пострадалите. 

Днес около 14:40 часа московско време взрив разтърси метрото в Санкт Петербург. Общо десет човека са загинали вследствие на взрива в метрото в Санкт Петербург. Седем човека са загинали на място, един – на път за болницата и двама в спешното отделение. Това заяви руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова пред журналисти. „По официална информация са пострадали 47 човека. Седем човека са починали на място, един човек е загинал при транспортирането към спешното“, заяви тя. От пострадалите 43 души се намират в болница, като двама от тях са загинали от раните си, допълни Скворцова. 

Днес от 19 часа, московско време, в храм „Св. Николай“ в Санкт Петербург е била извършена панихида за всички загинали от експлозията. 

0074302001478470307_574800_600x458Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до президента на Руската Федерация Владимир Путин. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „С дълбока скръб приех новината за експлозиите в Санкт Петербург, довели до многобройни жертви. В този труден за Вашата страна момент, бих искал да изразя от името на българския народ и от свое име най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и пострадалите“, се казва в писмото на българския държавен глава. Президентът Румен Радев изразява надежда за бързото възстановяване на ранените руски граждани.

За Ангел Карадаков

Виж още

Църква на 2 века събира миряни в село Докатичево

Със служба и трапеза за здраве ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Света Неделя“ ...