Начало / Новини / Посещение на Негово кралско височество принц Чарлз в Румънската патриаршия

Посещение на Негово кралско височество принц Чарлз в Румънската патриаршия

Негово Светейшество Патриарх Даниил, прие в четвъртък, 30-ти март в Патриаршеската резиденция Негово кралско височество принц Чарлз, който е на официално посещение в Румъния.

Негово Светейшество изрази радостта си за включването в програмата и посещение в Румънската патриаршия и подчертта особения интерес от страна на Негово кралско височество принц Чарлз към природните, културните и духовните богатства на Румъния, като по този начин той става приятел на румънската държава и нейните граждани.

Румънският патриарх спомена, че в Обединеното кралство живеят мнозина вярващи православни румънци:

както студенти, така и служители в различни сфери на дейност. Така понастоящем там има около 45 румънски православни енории, водени от викариен епископ и от 42 духовници. Енориите се радват на подкрепа от страна на англиканската църква за провеждането на своите богослужения.

По въпроса, по който Негово кралско височество разказа за посещенията, направени от някои румънски хуманитарни организации, в които участват и британски институции, Румънският патриарх представи социални програми към Румънска патриаршия: „Избери училището!“, посветена за подпомагане на деца, в риск от напускане на учебното заведене. „Дари кръв!“, „Спаси живот!“ и „Здраве за селата“, в подкрепа на възрастни и бедни хора от селските райони.

PF-Daniel-si-Printul-Charles-1_w2000_h1363_q100Принцът на Уелс подчерта важността на румънското културно наследство и оцени факта, че Румъния разбира своята отговорност за съхранението му. В този ред на мисли, бе засегната възможността за някои общи дейности между Румънската патриаршия и фондациите „Принцът на Уелс“ и Pro Patrimonio, с оглед съхранението и превръщането в ценност на религиозното и културно румънско наследство.

Румънският патриарх прие с радост това предложение, тъй като Румънската православна църква води непрестанни инициативи по отношение на съхраняването на националното румънско наследство.

В заключителната част на посещението, Негово Светейшество Патриарх Даниил подари на Негово кралско височество принц Чарлз икона, изработена от мозайка, на която е изобразен св. апостол Андрей, покровителят на Румъния. След това той благодари на своя гост за посещението и предаде своите поздрави за здраве и благословия, отправени към Нейно Величество кралица Елизабет II.

Източник: ziarullumina.ro

Превод: Явор Иванов

PF-Daniel-si-Printul-Charles_w2000_h1418_q100

За Ангел Карадаков

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...