Начало / Uncategorized / Възстановяването на параклиса на Божи гроб – стъпка към сближаване на християните

Възстановяването на параклиса на Божи гроб – стъпка към сближаване на християните

Първата за двеста години реставрация на параклиса на Гроба Господен – Кувуклията – в Йерусалим е официално завършена. Проследи я целия свят. И това е така, тъй като в хода на реконструкцията учените откриха много интересни неща. 

В сряда Константинополският патриарх Вартоломей и Йерусалимският Теофил извършиха тържествената церемония по освещаване на параклиса, на нея присъстваха представители на арменската и римокатолическата църкви. Те, заедно с православната Йерусалимска патриаршия, пазят светинята. Патриарх  Теофил благодари за финансовата помощ за възстановяването на храма. Патриархът благодари на краля на Йордания Абдула II ибн Хюсеин, президентът на Палестина Махмуд Абас и министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. 

Параклисът е построен през 1810 година. Светилището се намира в центъра на Божи Гроб в Йерусалим.

Какво заплашваше светинята?

„Тези реставрационни работи били извършени по обективни обстоятелства, тъй като рискът и опасността от разрушение, дори от смърт на хора, които присъстват там, била реална. Подвижните слоеве, на които стои Кувуклията, по всяко време могат да доведат до разрушения“, каза ръководителят на руската духовна мисия в Йерусалим архимандрит Александър в интервю за РИА Новости.

Преди да се пристъпи към възстановяването на параклиса, учените са правили проверка на цялата структура. В резултат на две земетресения – в 1927г. и 1934г. – Кувуклията е силно увредена и губи стабилност. Поставените от британците през 1947 г,. като временна мярка, метални греди, като показа анализът, не са безопасни вече.

1490491469

Реконструкцията е поверена на група от 50 специалисти от Атинския Национален технически университет “ Мецовион „, под ръководството на проф. Антония Моропулу. Сред проектите на екипа са – възстановяване на Акропола в Атина и църквата Света София в Истанбул.

Проф. Антъни Моропулу отбеляза, преди започване на работа, че саждите от свещите и повишеното ниво на влажност в храма на Божи гроб са повредили мраморната облицовка на параклиса. В допълнение, той изрази необходимостта от защита на постройката срещу земетресения.

В резултат на това, експертите подсилили зидарията на параклиса и напълно заменят повредените фрагменти от каменната облицовка. В края на февруари, експерти отстраняват металните подпори. В действителност Кувуклията не е затворена по време на възстановяването, тъй като работата се извършва предимно през нощта.

1490492405

 

Удивителни открития

При реставрацията учените първо отстранили, поставената в 1555 г. мраморна плоча, покриваща гроба на Иисус Христос.

Учените са открили друга плоча с издълбан кръст. Според тях- символ на кръстоносците (XII век), а самата плоча е създадена от няколко века преди пристигането си в Светите земи. След това изследователите открили, че първоначалната повърхност на гробницата остава недокосната от IV век. Това е времето, когато св. Елена, майката на император Константин открила мястото, където Иисус Христос е бил погребан.

Учените са оставени да проучват погребалното ложе само за 60 часа. През това време са събрани данни, въз основа натях знаем, че погребалната камера е много подобна на тези, които са били погребвани евреи в I век след Христа. В същото време, учените подчертават, че резултатите от изследването ще отнемат много години, ако не и десетилетия.

По време на проучването на гробницата на Христос имаше информация за различни чудеса и видения. Също така, някои вярващи твърдят, че са видели ангели са кръжат над храма. Въпреки това, Духовната мисия на руската църква в Йерусалим, нарече тази информация „невярна“.

Какво друго разбрахме?

Една от основните причини за постепенното унищожаване на Кувуклията и цялата църква Възкресение Христово, изследователите отдават на високите нива на влажност. Те се причиняват от десетките хиляди поклонници. Друга причина – подземните комуникации на храма.

Затова възстановяването не е завършено. Специалисти ще ремонтира канализационните и отводнителни системи. В противен случай, цялата основа на църквата ще загуби своята стабилност.

Работата ще отнеме около десет месеца. Сума е по-голяма от разходите за ремонта на Кувуклията- трябват шест милиона евро.

1490493912Консенсус

Учените се надяват, че реставрацията ще помогне за неразбирателството между деноминациите. Възстановяването отнема много време, но е затруднено от сложни взаимоотношения между собствениците на Божи гроб.

Всички съоръжения на главния храм са разделени между следните църкви:Йерусалимската православна църква, Римокатолическата, Арменската, Сиро-яковитската, Етиопската и Коптската. Между тях има различия, както по богословските и литургични въпроси.

От време на време между представителите на отделните църкви възникват конфликти, предимно за нарушения на територията. Така например, през 1977 г. гръцки дякон сложил аналой (поставка за икони и богослужебни книги) над линията, разделяща арменски част на храма от гръцката. Резултатът е борба. През 2008 г. имаше подобен инцидент на входа на храма – в „битка“ влязоха католически францискански монаси и гърци.

1490494935

Автор: Антон Скрипунов

Източник: РИА Новости

За Ангел Карадаков

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...