Начало / Новини / Кмет и свещеник организират дарителска кампания за възстановяване на изгорелия храм в Мелник

Кмет и свещеник организират дарителска кампания за възстановяване на изгорелия храм в Мелник

Нова дарителска кампания подемат Мелник и местният свещеник Николай. Целта е да може да се отвори за миряни църквата „Свети Николай Чудотворец” в най-малкия ни град. Поклонниците все още не могат да палят свещи и да се молят в горялата преди 2 години и 8 месеца света обител.

Пожар вилня в нея в началото на юли 2014 г. заради късо съединение. Изпепелени бяха иконостасът, царските двери и много икони в построения през далечната 1756 година храм. „Големият ни проблем е, че бяха изпепелени 19 ценни икони. Те няма как да се реставрират. Ще се наложи да се изографисат нови. Но това ще струва доста скъпо – няколко десетки хиляди лева. Нямаме пари да платим на този, който ще се наеме да ги направи. Ще държим да са досущ като старите икони, тъй като имаме снимка на целия иконостас и знаем как са изглеждали”, обясни отец Николай.

Той призна, че и Неврокопска митрополия не може да поеме част от тези разходи. Затова заедно с кмета на Мелник – Наско Петев, организират кампания за дарения. Двамата вярват, че ще се намерят добри миряни, които ще помогнат за святото дело. „Имахме надежда за Великден църквата да отвори врати, но липсата на средства е причина за отлагането на това събитие. Само няколко елемента трябва да се сглобят и иконостасът, който е дълъг 4 метра и е висок 3 метра, ще е готов. Остава да се боядиса след това. Майсторите, изпратени от Неврокопска митрополия, са на финала. Но без направата на нови икони, сред които и тази на свети Николай, няма как да отвори врати храмът. Дано до храмовия празник на 6 декември сме готови”, казва свещеникът на Мелник.

Той благодари на всички дарители до момента, тъй като с тяхна помощ е подменена електрическата инсталация, обновени са стените, почти готов е иконостасът. Амбицията на отец Николай и на кмета Наско Петев е до края на тази година пет църкви да посрещат миряни тук – сега с отворени врати са „Свети Антоний”, „Света Петка” и „Света Зона”, а в близко бъдеще ще заработят „Свети Николай Чудотворец” и „Свети свети Петър и Павел”, която е затворена повече от 30 години.

Автор: Владимир Симеонов, КМЕТА.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...