Начало / Uncategorized / Как Руската православна църква проповядва в Южна Америка и защо не привлича към себе си латиноамериканците?

Как Руската православна църква проповядва в Южна Америка и защо не привлича към себе си латиноамериканците?

Преди една година Руският патриарх Кирил извърши първосветителска визита в страни от Латинска Америка.

На 14 февруари м.г. той беше в Хавана, както и в столицата на Парагвай Асунсион. След това той посети Антарктида и Бразилия. Аргенският и Южноамерикански митрополит Игнатий разказа пред РИА Новости как от миналата година се е изменил животът на православните християни в диоцеза на РПЦ-МП в Латинска Америка, каква е основната трудност в управлението на епархията на континента и защо Руската църква не проповядва сред местните жители. С митрополита разговаря Антон Скрипунов*. 

– Ваше Високопреосвещенство, има ли в живота на Църквата в Южна Америка материални, измерими резултати от визитата на Светейшия патриарх?

– Преди всичко трябва да кажа, че визитата на Светейшия патриарх първо даде голям потенциал за църковното развитие, второ спомогна за развитието на нашите отношение с католическата църква и трето – спомогна за развитието и на отношенията ни с латиноамериканците, с интелигенцията на първо място. Що се касае до църковния потенциал – сега съм подготвил цял пакет с проекти за укрепването на нашата Църква в Южна Америка. Създадена е организация за неделните училища, както и за организация на техните програми. Налице е и работата с младите хора. Необходимо е също да се започне работа с нашите свещенослужители – това е много необходимо. Защо? Защото територията е колосална – цял континет, по чиято територия са разпръснати храмовете. В най-добрия случай можем да общуваме веднъж годишно. А общуването на свещениците с архиерея е изключително важно. Затова аз организирах ежеседмична среща по скайп. Събираме се там и заедно обсъждаме различни въпроси, проблеми и планираме работата. Най-важното е, че има комуникация. 

258633.pМного от нашите сънародници, който са пристигнали тук по-рано и сега пребивават, изпитват недостик на познания за църковния живот и богословските въпроси. В момента създаваме онлайн-университет. Намерихме човек, който ще организира сайта и други, които ще подпомагат дейността му и ще развиват този ресурс. Например нашите сънародници имат маса духовни въпроси, но не винаги могат да се срещнат със свещеник лично. Затова те могат да направят това по скайп или чрез сайта ни. Следващата фаза е създаването на интернет университет, който ще дава катехизическо (богословско) образование. Следващият етап, както казах, ще бъде и обучението и подготовката на свещенослужителите. 

– В момента колко енории има в Руската Църква в Южна Америка? И колко свещеника? 

– В момента имаме 26 регистрирани енории и 18 свещенослужители.

– Колко енориаши?

– Някъде от сорта на две-три хиляди енориаши.

– А потенциалните такива?

– Около милион в цялата Южна Америка.

– Колко души се събират на гомелите празници, като Пасха и Рождество?

– По-малко.

– Какъв е делът на латиноамериканците сред тях?

– Доста малък. Но ние не разчитаме на тях. 

– Защо?

– Тъй като нашата цел са сънародниците ни. Южна Америка – това е католически континент и би било неправилно, ако си поставим за задача да се занимаваме с прозелитизъм. Когато в началото на перестройката католическите мисионери дойдоха в Русия и започнаха открито да се занимават с прозелитизъм, тогава Светейшият патриарх Алексий II и тогавашния Св. Синод изразиха протест по този повод. Ние не трябва сега да повтаряме грешките, които те направиха тогава. Ако някой от латиноамериканците дойде да приеме Православието, тогава всеки случай се разглежда поотделно. 

– Католическата църква помага ли на енориите на Руската православна църква?

– Преди всичко те се отнасят към нас добре, по братски. Канят ни на всичките си мероприятия. Дават ни възможност да кажем свое слово, в това число и пред католическа енория. Канят често наши свещеници да преподават основи на източната духовност, основи на православната култура в своите учебни заведения – университети, колежи и т.н., когато се формираха нашите общини, те ни даваха възможност да служим в техните храмове. И ние служихме там. 

*Интервюто е със съкращения. 

Превод: Ангел Карадаков

Източник: Православие. ру

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...