Начало / Uncategorized / Животът на Екзарх Стефан и среща със стареца Клеопа – Брой 20 на „Православието днес“

Животът на Екзарх Стефан и среща със стареца Клеопа – Брой 20 на „Православието днес“

В днешната  Недела на преп. Йоан Лествичник, отново сме заедно с предаването „Православието днес“. В този брой ще видите:

  • Разказ за живота и делото на Екзарх Стефан – От февруари 1870 г. до май 1953 г. Българската православна църква просъществува като Екзархия. Предстоятели на Българската екзархия са били трима висши духовници, трима титани на своето време, чиито живот и съдба са превратни. Един от тях е последният български екзарх Стефан, който се задържа на престола четири години, след което е свален и интерниран.
  • Една книга, която съдържа спомени за стареца Клеопа, както и негови слова – Старецът Клеопа Илие (1912-1998) е съвременен равноапостол на Румънската православна църква. Игумен на манастира „Сихастрия. През 1977 отива на поклонение в Света Гора, с намерението да остане там. Посещава голяма част от светогорските манастири и когато стига при стареца Паисий, той му казва: „Отче Клеопа, ако останеш на Света Гора, ще бъдеш едно от цветята, красящи с духовния си цвят Светата Гора. Но, ако си отидеш в Румъния – а и това да направиш, да си идеш – ти ще си като апостол! Това е самата истина.“
  • Ще видите и актуални новини от Православния свят

Тези и още интересни неща сме ви подготвили в днешния брой на „Православието днес“!

За Николина Александрова

Виж още

Близо вековен храм в санданското село Лешница днес отбелязва своя храмов празник

В деня за почит към света великомъченица Марина близо вековният храм в санданското село Лешница ...