Начало / Uncategorized / Светогорски чудотворни икони на св. Богородица

Светогорски чудотворни икони на св. Богородица

«Акатистна» – Богородична икона от «Хилeндар», която по време на пожара от 1837 г., докато се четял Богородичния акатист, възвестила на монасите предстоящите изпитания.

«Богородица благоухаеща» – в манастира «Св. Дионисий», според преданието, същата, която патриарх Сергий изнасял на литийно шествие около стените на Константинопол (626г.), при нашествието на варварите (затова и наречена също «Похвала на Богородица») и пред която за първи път бил прочетен Акатистът на Богородица. Подарена на манастира от император Алексий Комнин.

«Антифонитрия» («Предвъзвестителка») – икона в манастира «Ватопед» (наричана още и «Живоприятна»), изографисана в памет на чудото – предупреждението/забрана за допускането на жени в Света Гора, отправено от Богородица към императрица Плакидия, дъщерята на император Теодосий, пристъпвайки прага на манастира.

«Богородица Григориатска»  икона в манастира «Св. Григорий», принесена в дар на обителта от съпругата на молдавския княз Стефан Мария Палеологина (+1511г.). Иконата, два пъти попадала в пожар, и оставала невредима.

 «Олтарница» (или «Ктиторска») – икона в манастира «Ватопед», наречена така по мястото на намирането й в съборния храм. Според преданието, през 10. век, по време на арабските нападения над полуострова, иконата била съхранена от монах Сава и след 70 години намерена невредима в олтара.

«Вратарница» – прочутата Иверска богородична икона «Портаитиса», спасена при иконоборческите преследвания в Констанинопол; по море, изправена достигнала до Светогорския полуостров, видяна от пустиножители с огнения стълб около нея; спасена от благочестив монах от Иверския манастир и поставена по Богородично указание при портите на манастира, където е построен малък храм; прославена с множество чудеса.portaisa

«Всецарица» («Пантанаса») – богородична икона (от 15 в.) в манастира «Св. Григорий», оцеляла след всички бедствия на обителта.

 «Герондиса» –  икона на Богородица в монастира «Пантократор», от която един «не на себе си» монах чул строг глас, повеляващ му да изпълни последната воля на престарелия игумен. Оттам и името на иконата – геронтиса – грижеща се за старците.

«Гликофилуса» («Сладко целуваща») –  богородична икона в манастира «Св. Филотей». Нарича се така, поради изобразената целувка на Богородица към Младенеца. Според преданието е една от 70-те икони, изписани от св. ев. Лука.

«Домостроителница» – («Икономисса» «Икономка на Великата Лавра»)    икона на Богородица във Великата Лавра, изобразяваща Божията майка, св. Атанасий Атонски и  св. Михаил Синайски. По древна традиция самата Богородица е считана за иконом на Първия сред атонските манастири.

«Достойно ест» –  по името на чудото с песнопението („Достойно ест, яко воистину блажити тя, Богородицу, Присноблаженную и Пренепорочную, и Матер Бога нашего“), случило се пред тази икона на Богородица, в българския параклис «Пение», близо до столицата на монашеската република Карея в 982 г.

«Елеоточива» («Дохиариса», «Елеовритиса») – която по чудесен начин пълнела манастирските делви на «Ватопед» с елей.

 «Заклана»  – икона в манастира «Ватопед»прорязана с нож от обезумял монах, кървяща; след години на молитви и покаяние Богородица дала изцеление на безумеца, но ръката му, нанесла удара, била осъдена на нетление за назидание.

 «Кукузелиса»  –  икона на Божията Майка във Великата Лавра, проговорила на прп. Йоан Кукузел, докато ангелогласно пеел пред нея, и, както предание разказва – го наградила за пеенето с една жълтица. icon_bogorodiza_2744

«Млекопитателница» – богородична икона в килията «Типикарница» в околностите на Карея,  по предание «завещана» от преп. Сава Освещенни (през 6. век) на бъдещия негов съименник св. Сава Сръбски (13. век), който дарява иконите «Троеручица» и «Млекопитателница» на манастира «Хилендар».

 «Одигитрия» («Пътеводителка») –  икона на Богородица в манастира «Костамонит», изписана според преданието от св. ев. Лука и принесена в дар от  сръбската княгиня Анна.

 «Пантанаса» («Всецарица») –  икона на Богородица (от 17 в.)  във «Ватопед», изцеляваща раковоболни.

«Парамития» («Увещание») – икона от 14. век, през която Богородица трикратно предупреждавала монасите за предстоящото пиратско нападение. На иконата Младенеца сякаш с ръка е понечил да закрие устата й, а тя с жест отклонява ръката му, докато бъде чуто предупреждението.

 «Попска» – икона в манастира «Хилендар». Изобразеният на ръцете на Богородица Младенец, по време на кръстния ход строго изобличил в неправославие иереят, носещ иконата.

 «Похвала на Богородица» –  икона в манастира «Св. Дионисий», прославена с мирото, което изтича от нея; предполага се, че е същата, пред която патриарх Сергий за първи път е прочел Акатиста, след победата над скитите; а император Алексий Комнин я подарява на манастира. Два пъти ставала жертва на кражба, и по чудесен начин възвърнала се в обителта.

 «Скоропослушница» – икона на Богородица (10. век) в манастира «Дохиар», изпълняваща съкровени молитвени желания.

 «Страшна застъпница» – икона в манастира «Кутлумуш» (14. век), с която монасите извършват лития в понеделник на Светлата седмица, прославена с чудесното опазване на манастира при едно от турските нападения.

«Троеручица» –  преизвестната с чудотворене икона на Божията Майка в «Хилендар», поставена (по нейно указание) не в олтара, а на игуменското място, за да указва, че самата Богородица е игуменка на манастира.

«Утешение» –  икона на Божията Майка във «Ватопед», проговорила и предупредила игумена за предстоящи разбойнически нападения: ликовете на Богородица и Младенеца изменили положението си след «проговарянето».

 «Чуваща» – икона на Богородица в манастира «Зограф», проговорила при молитвите на св. Козма и окуражила го към отшелнически живот в безмълвие.

Източник: http://ebox.nbu.bg

За Николина Александрова

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...