Начало / Uncategorized / Интронизация на Врачанския митрополит Григорий (ОБЗОР + Снимки и видео)

Интронизация на Врачанския митрополит Григорий (ОБЗОР + Снимки и видео)

На 18 март 2017 г., след отслужения трисагий за приснопаметните врачански митрополити, Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, съпровождан от своите събратя синодалните архиереи Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Неврокопски Серафим и Старозагорски Киприан, както и от епископите Мелнишки Герасим – гл. секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий, Велички Сионий, Знеполски Арсений и Константийски Яков, се отправи от храм „Св. Николай“ в литийно шествие към площад „Христо Ботев“ за  посрещане от страна на народа в престолния си град.

Там го приветстваха  духовници от епархията и страната, миряни, държавни и общински ръководители, представители на врачанската общественост. Врачански митрополит Григорий бе посрещнат лично от областния управител Момчил Младенов и кмета на гр. Враца Калин Каменов. Кметът в сърдечно слово изрази радостта на жителите на Враца от избора на Врачанския митрополит Григорий за духовен водач на епархията и, като му подари напрестолен кръст, пожела: „С него да кръщавате, венчавате и благославяте всички нас!“

На митрополитския трон в катедралния храм Врачанският митрополит Григорий бе възведен от своите събратя Ловчански митрополит Гавриил и Пловдивски митрополит Николай. Заедно с тях в молебена за въдворяването и празничната вечерня молитвено съучастваха: Видински митрополит Дометиан, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и Старозагорски митрополит Киприан, както и епископите Мелнишки Герасим – гл. секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий, Велички Сионий, Знеполски Арсений и Константийски Яков, многобройно свещенство от епархията и страната.

Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, прочете Патриаршеското и синодално послание към клира, монашеството и паството на Врачанска епархия, с което представи новоизбрания им епархийски архиерей и от името на Светейшия Български патриарх и Св. Синод подчерта: „Като ви призоваваме да припознаете отсега нататък за свой канонически митрополит Високопреосвещения Григорий, отечески ви съветваме да му съдействате със своята любов и преданост в предстоящия негов свят, но труден подвиг. Като ваш духовен отец и ръководител, който носи тежката отговорност за вас пред Бога и Църквата, полезно за всички ви ще бъде да слушате неговите мъдри съвети, огласителни поучения и пастирски наставления, него да споменавате в светите храмове, в светите богослужения и в молитвите, към него да се обръщате за съвети в своите духовни нужди и епархийски дела, защото според законите и постановленията на светата наша Православна църква управлението на епархията принадлежи на него. Нека Негово Високопреосвещенство намери във вас свои възлюбени духовни чеда, а вие в него – своя духовен отец, та при взаимна любов между пастир и паство да може той по-лесно и успешно да отговори на своето архипастирско призвание, да оправдае вашите и на Врачанската епархийска църква надежди, като я ръководи по пътя на истината, живота и спасението и ви представя пред престола на Всевишния здрави, чисти и святи во славу Его Единородного Сина и Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа.“

След посланието на Св. Синод, бе прочетено приветствие от името на Епархийския съвет при Врачанска св. митрополия от ик. Младен Славков, старши епархийски съветник. В него той цитира думите от превода на св. Софроний Врачански на „Театрон политикон“: „Господарят добива слава, когато пази вярата…Господарят трябва често да си напомня, че е човек и че е роден заради небето“ …Бог не ще Ви остави немощен в новото, тъй отговорно служение, „защото игото Ми е благо и бремето Ми леко“… Оттук и от днес Вие, владико свети, поемате кормилото на св. Църква, а ние – свещенството и народът – се молим Богу да сте дълголетен, плодотворен и дълготърпелив, за да го водите мъдро към тихо пристанище и тучни пасища“.

След епархийското приветствие бяха прочетени поздравителни адреси от президента на Р България г-н Румен Радев и от омбудсмана на републиката г-жа Мая Манолова.

На 18 март 2017 г., в края на празничния ден по посрещането и въдворяването на новия Врачански митрополит Григорий, той получи символичния ключ от Врачанската св. митрополия. Кючът му бе връчен от доскорошния наместник на Врачанския престол – Старозагорски митрополит Киприан

Днес на 19 март 2017 г., въдвореният Врачански митрополит Григорий отслужи първата си света Литургия в катедралния храм на епархията като неин правоправящ архиерей. В съслужение с него  бяха митрополити и епископи на Българската православна църква, свещеници от Врачанска епархия, както и дошли да изпратят обичния си викариен епископ, софийски клирици.

От екипа на „Добротолюбие“ поздравяваме новия Врачански митрополит Григорий и му желаем здраве и благодатно служение! На многая лета! 

 

 

Видео: Официална страница на Св. Синод на БПЦ-БП

Информация по Официалния сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

За Божин Дончев

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...