Начало / Uncategorized / В руски храм се появи Неръкотворният образ на Христос

В руски храм се появи Неръкотворният образ на Христос

В Покровския катедрален  събор в Красноярска стана чудо – появи се стенопис на Христос Убрус, съобщи ТВК. Иконата се появила по време на освежителен ремонт в храма. Свещеникът отец Максим Золотухин разказва, че решили да боядисат, едва докоснали мазилката и се появил Неръкотворният образ.

Експерти предполагат че фреската е от 19в., когато при пожар голяма част от стенописите са пострадали и след това покрити с други.

Според преданието владетелят на малоазийския град Едеса Авгар бил болен от проказа. Той поискал от своя придворен художник Ананий да му донесе изображение на Иисус Христос, за когото бил слушал много. Ананий открил проповядващия Иисус и се опитал да го нарисува, но „не могъл. След края на проповедта Христос измил лицето си и го подсушил с ленена кърпа (убрус), която след това дал на художника. На нея бил отпечатан ликът на Божия син – „Образ неръкотворен“.

Ананий я занесъл на Авгар и когато той я целунал, се излекувал от проказата. Неръкотворната икона била залепена на дъска и поставена над градската порта на Едеса. През 545 г. персийският шах Хорсой обсадил града. По това време Убрусът бил замазан и забравен. Едеският епископ получил откровение, че градът ще бъде спасен ако се извади наяве Божият образ. Когато мазилката била свалена, се открило платното с изображение на лицето на Иисус (Убрус) и негативният отпечатък от него в глинената замазка — Керамидион (Керамида). 

Автор: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...