Начало / Uncategorized / Във Враца посрещнаха новия си митрополит Григорий (СЛОВО)

Във Враца посрещнаха новия си митрополит Григорий (СЛОВО)

Във Враца днес бе посрещнат новият епархийски митрополит Григорий. Преди отпътуването си за Враца, той отслужи Света Литургия в митрополитската катедрала „Света Неделя“ в София, заедно с Мелнишкия епископ Герасим и столичници духовници, а после църковната делегация, начело с новия Врачански владика, оптътува за богодаруваната му епархия. Новоизбраният архиерей  бе посрещат на централния площад на с. Зверино, което е на границата между Софийска и Врачанска епархии. Именно там митрополит Григорий бе дочакан от множество духовници и миряни. Присъства и областният управител Момчил Младенов. При първото му стъпване като митрополит на Врачанска земя той бе приветстван от кмета на Мездра инж. Генади Събков и миряни от епархията. Иконом Младен Славков връчи архиерейски посох на митрополит Григорий и го поздрави с прочувствено слово, в което подчерта, че духовенството и епархиотите на Врачанска епархия с трепет и благодарност към Бога посрещат своя духовен архипастир, за да ги води към Бога и спасението. По-късно митрополит Григорий бе посрещнат и в град Враца от кмета на града, множество миряни и духовници. Църковната делегация,  бе посрещната на площада в града, където новият митрополит прочете своето първо архиерейско слово към богодаруваното му паство. 

Слово на Врачанския митрополит Григорий при посрещането му в епархията: 

„Вярвам, че такава е била не само народната, но и Божията воля и ясно съзнавам високата отговорност пред Бога и пред всички вас, която занапред ще лежи върху мен – отговорност за нашето общо възрастване във вярата, „за усъвършенстване… в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово” (Еф. 4:12). Като новоизбран архиерей на Врачанската митрополитска катедра наследявам и поемам грижите за епархия с богато и славно минало, управлявана от достойни и високоуважавани архиереи, изградили във времето здравите основи на духовността и църковната просвета в този диоцез. От тях и от техния достоен пример ще се вдъхновявам и аз – в своите решения и в действията си като епархийски митрополит и член на Светия Синод.

В дейността си като архипастир в Църквата Христова неизменно ще се ръководя от образеца за пастирско служение, който ни е завещан от нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Който казва, че „… Син Човеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Мат. 20:28). Такава е волята Божия и нея ще се стремя да следвам, като ще разчитам на доверието, подкрепата и съдействието на всички вас – всечестния клир, боголюбивото монашество и Божия народ в светата Врачанска епархия.

Историята ни и личният ни опит ясно свидетелстват, че силата на Църквата винаги е била в съхраняването на нейното богозаповядано единство – в съвършеното единение на онова „едно стадо и един Пастир” (Иоан 10:16), за което ни говори Господ и към което ни увещава апостолът, когато ни заръчва: „Да няма помежду ви разцепления, а да бъдете съединени в един дух и в една мисъл” (1 Кор. 1:10). С ясното съзнание за необходимостта от търсенето на това единство и с готовност за неговото неизменно съхраняване встъпвам и аз днес в отреденото ми от Бога и от вас поприще на Врачански митрополит.

Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Всесърдечно благодаря на всички за топлото и радушно посрещане!

Врачански митрополит Григорий“

Очаквайте пълен репортаж от въдворяването на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий!

Източник: Сайт на БПЦ-БП

За Божин Дончев

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...