Начало / Новини / Руската православна задгранична църква поиска тялото на Ленин да бъде махнато от Червения площад

Руската православна задгранична църква поиска тялото на Ленин да бъде махнато от Червения площад

Руската православна задгранична църква (РПЗЦ) поиска тялото на бившия съветски лидер Владимир Ленин да бъде премахнато от Червения площад. Това е направено с писмо изпратено до РПЦ-МП и Правителството на страната и е във връзка с 100-годишнината от Октомврийската революция. 

С благословението на първойерарха на РПЦЗ митрополит Иларион било прочетено в неделя във всички енория на църквата в САЩ.

Един от символите на примирението на руския народ с Господ ще бъде освобождението на Червения площад от останките на основния и главен гонител и мъчител на XX в.,

се казва в документа. Руската православна задгранична църква смята също така, че трябва да бъде направен списък на имената на градовете, регионите, улиците  и пр, които все още са лишени от историческите си имена. 

Йерарсите на РПЗЦ призовават още руското общество да осмисли своята история и да разбере причините, поради, които Русия са я застигнали тежките изпитания от началото на XX в. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...