Начало / Новини / Римокатолически духовници гостуваха на Вселенския патриарх Вартоломей на Неделя Православна

Римокатолически духовници гостуваха на Вселенския патриарх Вартоломей на Неделя Православна

По покана на Вселенския и Константинополски патриарх Вартоломей I, новоизбраният председател на Съвета на европейските епископски конференции (Сеек) кардинал Анджело Баняско и неговият предшественик кардинал Петер Ердьо участваха в Истанбул на Божествената литургия за Неделя Православна, събщава радио Ватикана.

Освен литургията, католическите представители и Вселенския патриарх разговаряха за сътрудничеството между Православната и Католическата църкви в Европа.

След Божествената литургия, Вселенският патриарх приел високите гости, а в словото си подчертал красотата на общата молитва и споделянето на братската любов за укрепване на отношенията между християните.  Вартоломей изтъкна още, че присъствието на двамата кардинали може да се смята като „символично присъствие на всички членове на Сеек и на категоричното и общо желание за насърчаване на християнските ценности, които често отсъстват от нашите общества“.

RV23845_Articolo

„Когато всички християни гледат заедно към Иисус,  а не автореференциално, могат да обгърнат живота на хората и обществото, както Иисус“, заявява генералният секретар на Сеек  монс. Дуарте да Куня за агенцията на италианските епископи Сир. „От тази среща ясно изпъква как католици и православни в Европа не стоят и гледат, а се стремят заедно да размишляват в светлината на Христовата вяра, за да разчетат знаците на времето и открият нови форми на евангелизация“.

Монс. Дуарте да Куня припомня проведения през февруари в Париж православно-католическия форум на който бе обсъдено общото сътрудничество и възможните перспективи за бъдещи действия, като изразява надежда за неговата плодовитост в сесията през 2018г.

Източник: Радио Ватикана

За Ангел Карадаков

Виж още

Предстои реконструкция и ремонт на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Свищов

Изготвен е проектът за ремонт, реставрация, реконструкция и възстановяване на свищовския православен храм „Св. Св. ...