Начало / Uncategorized / Преждеосвещената литургия е свързана с практиката на постоянното причастяване – Брой 18 на „Православието днес“

Преждеосвещената литургия е свързана с практиката на постоянното причастяване – Брой 18 на „Православието днес“

„Преждеосвещената литургия е свързана с практиката на постоянно причастяване извън рамките на така наречената нормална литургия – Златоустова или Василиева“, заяви в предаването „Православието днес“ доц. д-р дякон Иван Иванов.

По думите му древните християни са се причастявали постоянно, а Преждеосвещената литургия се явява способ за причастяване при особени случаи – при болни или умиращи. Освен това литургията се свързва с началото и на първите монашески общности. В интервюто ни с дякон Иван Иванов ще може да разберете още любопитни неща относно отслужваната през Великия пост литургия. Втората част на интервюто ще бъде излъчена в следващия брой. 

Другите теми в броя:

  • История въплътила в себе си един знаменит живот. За делото на Българския патриарх Кирил и духовното наследство, което той оставя ще разговаряме в историческата ни рубрика.
  • В предаването ще обърнем внимание и на скандала около опита за натравяне на Грузинския патриарх Илия II и избора на нов Врачански митрополит. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...