Начало / Uncategorized / Новият Врачански митрополит е Браницкият епископ Григорий

Новият Врачански митрополит е Браницкият епископ Григорий

Днес, 12 март 2017 година, в Синодната палата бе проведен историческият канонически избор за нов Врачански митрополит и за нов митрополит бе избран преосвещеният Браницки епископ Григорий. 

Миналата неделя на изборите във Враца епархийските избиратели гласуваха двамата кандидати, между които днес Светият Синод избра новия митрополит. Това бяха Браницкият епископ Григорий с 18 гласа на първи тур и Агатополския епископ Иеротей с 14 гласа на трети тур.

Днес в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ бе извършена св. Литургия от архим. Пахомий, игумен на Дивотинската св. обител, а след нея бе преминато към гласуването, което митрополитите на Българската Православна Църква извършиха чрез написването на името на епископа, за когото гласуват върху Евангелие, положено на св. престол в олтара. Новият Врачански митрополит Григорий събра 13 гласа, а Агатополския епископ Иеротей събра 0 гласа. От избора отсъства митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.
Новият Врачански митрополит Григорий ще бъде интронизиран идната неделя във Враца.

Биография на новия Врачански митрополит Григорий

Браницкият епископ Григорий (Красимир) Маринов Цветков е роден на 19.09.1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града.През 1995 г. завършва двугодишния паралелен курс на СДС „Св. Йоан Рилски” в София.Приема монашески постриг на 17.11.1996 г. в Хаджидимовския манастир ”Св. Георги” от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах.

Възведен е в архимандритско достойнство на 21.12.1998 г.

През 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет „Каподистрия“.

От 01.11.2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

По решение на Св. Синод на 29.10.2010 г. е хиротонисан за епископ с титлата Браницки в Троянския ставропигиална св. обител „Успение Богородично“ и определен за втори викарен епископ на Софийския митрополит. По решение на Св. Синод от 08.02.2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир.

По решение на Св. Синод от 30.04.2014 г. е освободен от длъжността игумен на Троянската ставропигиална св. обител „Успение Богородично“ и от 01.05.2014 г. е назначен за Викарий на Софийския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

За Божин Дончев

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...