Начало / Новини / Преждеосвещената литургия, причастяването на първите християни и делото на Българския патриарх Кирил – Брой 18 на „Православието днес“

Преждеосвещената литургия, причастяването на първите християни и делото на Българския патриарх Кирил – Брой 18 на „Православието днес“

През Великия пост се отслижва едно по-различно последование, което е с чин на причастяване. То не е литургия в истинския смисъл, който ние разбираме, а е последование, което позволява на християните да се причастяват през поста.

Именно за него, възникването му, развитието му и разликата между отслужваното днес последование и това в първите векове, ще ни говори доц. д-р Иван Иванов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Интервюто с него ще продължи и в следващия брой.

В този брой очаквайте още:

  • История въплътила в себе си един знаменит живот. За делото на Българския патриарх Кирил и духовното наследство, което той оставя ще разговаряме в историческата ни рубрика.
  • В предаването ще обърнем внимание и на скандала около опита за натравяне на Грузинския патриарх Илия II и избора на нов Врачански митрополит. 

Тези и още неща очаквайте в брой 18 на „Православието днес“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Християни възстановиха вековен параклис в град Белица

Четиривековният храм „Свети Димитър” в град Белица бе възстановен от православните християни в района.  Началото ...