Начало / Новини / Патриарх Даниил: Жената, следваща Христа – благословение за семейството и Църквата

Патриарх Даниил: Жената, следваща Христа – благословение за семейството и Църквата

В контекста на Международния ден на жената, Патриарх Даниил подчерта огромното значение на мисията, която има жената, живееща с Христа, във времена, в които секуларният човек губи все повече дълбочината и смисъла на живота.

„Призванието на християнката днес е да свидетелства вярата си в Христос, който бе разпнат и възкръсна, да дари живот и да покровителства децата в него, да издига милостивата любов сред приближените, да донася мир и общуване, чрез присъствието си с работа в Църквата и в обществото“, каза Негово Светейшество.

Международният ден на жената има своите корени от началото на миналия век, като продължение на проявите за добиване на социални и политически права. Денят на жената с дата 8 март е бил припознат като международен празник през 1975 г., като се превръща в традиция в Европа и САЩ.
Много по-старата традиция на Православната църква изпреварва границите на социалната или политическа еманципация на жената. Църквата се отразява в духовен смисъл върху християнката, която е оценявана поради близостта си с Богородица и жените мироносици.
Християните си спомнят с признателност за всички жени, които по време на Светите апостоли и до днес показват своята вяра, признателност и благочестие в Христа и Църквата, и по-точно в Неделята на жените мироносици.
Църквата съзнава ролята, която има жената в образованието и формирането на децата и младите, в лоното на традиционната жена. Патриарх Даниил напомня за молитвите на майките и бабите, следващи Христа.

Те, чрез благочестието, смирението и благоразумието си, са една благослония за семейството и Църквата. Светлината на добротата на душата на родителтие е важен ориентир при формиранета на характера на децата и младите, подчертава още патриархът.
Православният календар е пълен с благочестви светци и мъченици, които по примера на Богородица, са усъвършенствали природата, като са засвидетелствали със смелост вярата си в Иисус Христос в трудни моменти.“

Патриархът на Румънската православна църква препоръчва света императрица Елена за образец на християнски живот, подходящ за една жена, и по-точно на майките, пример за свидетелствуване на християнска вяра в семейството и обществото, съчетавайки по хармоничен начин благоразумието, благочестието и вярата с щедростта.
Патриархът изразява признанието си спрямо жените, следващи Христа, не само в дните, посветени за това в международен план, а във всеки един ден:

„Отправяме поздравления, благодарства и благословения на всички жени, които съхраняват и свидетелстват вярата си в Иисус Христос, разпнатият и възкръсналият, Който донася светлина и радост в живота на Църквата, на жената и обществото. Пожелаваме на всички здраве и спасение, мир и свята радост в много и благословени години!“

Източник: basilica.ro

Превод: Явор Иванов

За Божин Дончев

Виж още

Завърши поклонническият път „Рилският чудотворец“

На 6-и август – Преображение Господне успешно завърши поклонническият път „Рилският чудотворец“, койко се проведе ...