Начало / Новини / Ще слагат слънчеви панели в грузинските манастири

Ще слагат слънчеви панели в грузинските манастири

Проектът „100% възобновяема енергия в Грузинските манастири“ финансиран от Европейския съюз ще стартира скоро в Грузия.

Целта на проекта е да подпомогне решаването на проблема с енергийните доставки на два грузински манастира – единият женски, другият мъжки. Обителите се намират на труднодостъпни места и често имат проблем с електричеството. 

„Грузия е планинска страна, в която има много труднодостъпни места – села, църкви и манастири. Но много от тях им е трудно да доставят електроенергия, газ и вода или пък не разполагат с достатъчно средства да заплащат изразходваната енергия. Грузинското общество има голямо уважение към църквата и затова идеята за „слънчеви манастири“, може да тласне развитието на възобновяемите енергийни източници в страната“, смята Лаша Тситуришвили от обществената организация „Гамардзхоба“. 

В повечето региони на Грузия през годината има около 250 слънчеви дни, което е около 6,780 часа годишно. Общият годишен потециал на слънчевата енергия в Грузия възлиза на 108 MW, което е еквивалентно на 34 000 тона гориво. 

„Това е една прекрасна инициатива, която е от значение не само за манастирите, но също така и е решение на проблема с изменението на климата. Пълното преминаване към възобновяеми енергийни източници до средата на века е необходимо условие за запазване на климата на планетата“, смята Ирина Ставчук, която е координатор на Climate Action Network за Източна Европа, Кавказ и Централна Азия.

В момента граждани – активисти оптимизират консумацията на енергия и изчисляват нуждите на няколко грузински манастира, които могат да се възползват от идеята и да поставят слънчеви панели по покривите си. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Концерт с православни песнопения ще се състои в столичния храм „Св. Параскева“

На 1 октомври в столичния храм „Св. Параскева“ ще се състои тържествен концерт с православни ...