Начало / Новини / Руският патриарх Кирил награди с орден Валентина Терешкова

Руският патриарх Кирил награди с орден Валентина Терешкова

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил награди първата жена космонавт Валентина Терешкова с ордена „Св. Ефросина“ – I степен, съобщава РИА Новости.

Патриарх Кирил отбеляза приноса на космонавта за патриотичното възпитание на младото поколение и укрепването на църквата и държавата. Поводът за отличаването на Терешкова е навършването й на 80-годишна възраст. 

„Вашето име е завинаги вписано в историята на родната и световна космонавкита. Преди повече от петдесет години, когато станахте първата жена, която лети в космоса, вие дадохте пример за силата на духа и куража, смелостта и любовта към родината си“,

каза на награждаването Руския патриарх Кирил. Патриархът изрази и надеждата си за разработването и подобряването на сътрудничеството между църквата и държавата. 

Орденът на Св. Ефросина е създаден през 2007 г. и се присъжда на жени с изключителен принос към укрепването на духовните и морални традиции в руското общество. През 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена космонавт, прекара около 70 часа на борда на „Восток-6“. Терешкона все още е единствената жена, която е летяла в космоса и първата жена генерал-майор.

За Ангел Карадаков

Виж още

Християни възстановиха вековен параклис в град Белица

Четиривековният храм „Свети Димитър” в град Белица бе възстановен от православните християни в района.  Началото ...