Начало / Новини / Ремонтът на Божи Гроб ще приключи до Пасха

Ремонтът на Божи Гроб ще приключи до Пасха

След девет месеца възстановителни работи по Кувуклията на Божи Гроб в Йерусалим, учените са пред финала.

Към момента са отстранени дървените и метални греди сложени през 1947 г., за да укрепнат стените на параклиса, засегнати от земетресение през 1927 г. Очаква се реставрацията на Кувуклията да приключи до 22 март. За пълното довършване на реставрацията обаче учените казват, че са им необходими поне още девет месеца работа и поне още 6 милиона евро. По думите им е от изключително значение да се преборят с влажността в самия параклис, която всъщност разрушава и стените му. 

Реставрацията на Кувуклията започна на 8 май 2016 г. Тогава учените установиха, че в параклиса трябва да се премахне влагата, саждите от свещите и събиращата се вода там, също така, според тях, е необходимо да се защити Кувоклията от сеизмична ективност. 

kouvouklia_restaur1До момента работата им е оценена на 3,3 милиона евро, които бяха дадени от католическата и арменската църква. През април миналата година голяма част от средствата за възстановяването на храма дари и краля на Йордания Абдула II. Личен принос пък за работата на учените даде и палестинският лидер Махмуд Абас. В края на февруари от Ватиката заявиха, че значителна сума за възстановяването на Божи Гроб ще дари и Светия престол. Според публикуваното тогава съобщение до медиите Ватикана е дарила и пари иза възстановителни работи по базиликата Рождество Христово във Витлеем. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Християни възстановиха вековен параклис в град Белица

Четиривековният храм „Свети Димитър” в град Белица бе възстановен от православните християни в района.  Началото ...