Начало / Uncategorized / Резултатите от усилията ни днес ще бъдат видими след много години

Резултатите от усилията ни днес ще бъдат видими след много години

„Резултатите от нашите усилия днес ще бъдат видими едва след много години. В същото време, ние можем само да инвестираме средства и усилия, поставяйки ги върху олтара на нашата Мисия“.

Тези слова принадлежат на проповедника на православието в двадесети век – отец Козма (Асланидис). Отец Козма се родил през 1942 г. в обикновено гръцко семейство, а до замонашването му го наричали Йоан. Още от детинство Йоан помагал в Църквата, участвал в образователни курсове, а след това служейки във флота става член на мисионерското братство на Светия Кръст. Първата му голяма инициатива е била строителството на село на покръстени роми. 

258744.bПрез 1975 г. Йоан Асланидис се отправил за Африка в Заир (сега в пределите на Демократична република Конго). Страната била много бедна и раздирана от етнически и политически конфликти. Мисионерите проповядвали православието на африканците и се стараели да облекчат бедстващия им живот. След това Йоан се върнал в Гърция, отишъл в Св. Гора – Атон и станал монах и йеромонах с името Козма. След това той завинаги свързал живота си с Африка и Заир…

Веднъж отец Козма минавал около езеро и чул писъци на жени:

– Детето! Детето се удави!

Около брега се събрала голяма тълпа. Отец Козма твърдо казал:

– Не плачете! Аз ще го върна!

Тогава той изпозвал военоморските си умения и знания, извадил детето от водата и го върнал към живота. Радостта на жителите била безмерна.  

Отец Козма бил отзивчив и бърз на делото човек. И както от дълбините на езерото, без колебание, извадил момчето, така от дълбините на езичеството и магьосничеството спасил душите на хиляди африканци. Свещеникът кръстил около 15 000 жители на Заир. 

Когато разбирал, че някой е в нужда и беда, веднага отивал на помощ. Той казвал: „Всеки ден леко по леко да се движим, да правим по една малка стъпка“. Ученикът на отец Козма – африканският свещеник Теотим Цалас си спомня: „Плановете и проектите на отец Козма винаги успешно сработваха. Тях не ги спря нито трудните времена, ни войната, нито някакви други обстоятелства“.

Сред успешните прокти на мисионера е създаването на голяма фирма в град Колвези. С нейна помощ помагал на гладните и затворниците. Отец Козма особено обичал децата, които често се струпвали около него на улицата и се радвали на появата на любимия си пастир. 

Грък по националност, йеромонах Козма отдаде себе си безрезервно на жителите на Заир. Великият проповедник написал:

„Служението трябва да е истинно, всецяло, без резерви, с решителност да оставиш костите си сред костите на местните жители на мисионерското поле“. 

Животът на този свещеник приключил рано. По време на редовна пастирска визита през 1989 г. той умира в автомобилна катастрофа. На погребението на мисионера се събират хиляди африканци, а гробът му в Колвези и днес е място за поклонение. 

Майката на отец Козма, Деспина Асланидис, казва за него: „Сине мой, колко бързо си отиде, колко много свърши и колко много остави след себе си“. 

Източник: agionoros.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...