Начало / Uncategorized / Как Църквата участва в борбата с ХИВ

Как Църквата участва в борбата с ХИВ

Предлагаме ви една статия, подготвена като дискусия. Тя отговаря на едни от най-често задаваните въпроси за отношението на Църквата в борбата с ХИВ / СПИН и представя Концепцията на Руската православна църква по въпроса с отношението към хората болни от ХИВ / СПИН.

Вярно ли е, че Църквата отрича съществуването на ХИВ / СПИН?

– Това е лъжа!

Концепцията на Руската православна църква за борбата срещу ХИВ / СПИН и работата с хора, живеещи с ХИВ / СПИН е приета в средата на 2000г.

Тя описва епидемията от вируса, като се има предвид духовната и морална оценка на ситуацията, на методите за борба и възможността за участие на Църквата в борбата с тази болест.

В нея се призовава за социално взаимодействие на Църквата, държавата и обществото в борбата срещу ХИВ / СПИН.

Вярно ли е, че свещениците отричат ​​ХИВ / СПИН?

-Вярно е, отделни свещеници го правят.

Въпреки това през май 2016 г. Негово Светейшество патриарх Кирил излезе със специално обръщение по повод Деня на жертвите на СПИН.

„Тази ужасна болест е довела до огромен брой смъртни случаи и за съжаление в Русия и в други страни се увеличава броят на новите заразени“, каза той.

В обръщението си, патриархът не призова да се осъдят хората живеещи с ХИВ.

Какво прави Църквата, за да се бори с инфекцията?

-Днес има повече от 70 религиозни центрове за рехабилитация на нарко зависими, в които днес се реабилитират повече от 100 ХИВ-позитивни.

В допълнение, медицински сестри се занимават с грижи за ХИВ позитивни в различни региони. Така например, в Москва в Инфекциозната болница с тези грижи  са заети 17 доброволци и 8 медицински сестри – те работят в рамките на палиативни грижи за ХИВ-позитивни в православната служба „Милосърдие“.

Църквата, сестрите от „Милосърдие“ организираха Ресурсен център за палиативни грижи за ХИВ-позитивни. От 2005 г. сестрите от Свети Димитрий проведоха 42 обучителни семинара „Палиативни грижи“ с участието на центрове за превенция и контрол на СПИН в различни региони. Бяха обучени 1500 души от 110 организации в Русия.

Дали Църква „заклеймява“ ХИВ-позитивните?

-Проблемът, който трябва да се постави на дневен ред за хората, живеещи с ХИВ е от една страна „стигмата“, „социалнота заклеймяване“. Те продължават да бъдат третирани като аутсайдери, пречи им да си намерят работа или да се запишат да учат. Приятелите изчезват, знаейки че един човек е болен.

В православна среда, понякога те са обвинени в порочен начин на живот, който е станал причина за заболяването.

Концепцията на Руската православна църква в борбата срещу ХИВ / СПИН се разпространява, както следва:

„В ситуация на ХИВ / СПИН епидемията, духовници и миряни трябва да направим всичко възможно хората, живеещи с ХИВ / СПИН, влезли в църквата да не са подложени на безразличие, презрение и осъждане.“

Като свещеник можете да помогнете на ХИВ-позитивните?

-В Концепцията се посочва, че основният принцип на пастирска грижа е състраданието, жертвена любов на пастира за стадото.

„Свещеникът трябва да се грижи за ХИВ-позитивните, като за всеки друг човек, страдащ от сериозно заболяване“ се казва в документа.

„Човек, живеещ с ХИВ изпитва изключителна психологическа тежест, особено в периода, след като за първи път е получил новините за ХИВ-позитивния си статус. Тази психологическа тежест се засилва и от няколко други обстоятелства – отхвърляне от обществото, загубата на смисъл в живота, чувство на страх. Духовникът трябва да покаже максимално внимание. Преди всичко е важно да му помогне да преодолее отчаянието и да намери надежда. „

Концепцията предвижда, свещеникът да призове лицето, живеещо с ХИВ / СПИН, да поеме отговорност за себе си и близките си, да се провежда лечение, да води здравословен начин на живот, по отношение на хората, които обича – да направи всичко възможно, за да се предотврати по-нататъшна инфекция.

Източник: www.pravmir.ru

За Николина Александрова

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...