Начало / Новини / Опитът за отравяне на патриарх Илия II продължава да тресе грузинската общественост

Опитът за отравяне на патриарх Илия II продължава да тресе грузинската общественост

Предполагаемият опит за отравяне с цианид на Грузинския патриарх Илия II продължава да тресе грузинската общественост. 

Първоначално бе обявено, че извънредното заседание на Св. Синод на Грузинската църква ще бъде на 7 март, но преди часове стана ясно, че заседанието ще бъде на 9 март от 12 часа. Темите на заседанието не са съобщени, но по неофициална информация основната точка за гледане в заседанието ще бъде опитът за отравяне на патриарх Илия II. 

По информация на разследващите грузински органи, свещеник Георги Мамаладзе, който бе заподозрян в опит за отравяне на патриарх Илия II с цианид, отказва да сътрудничи на властите. Органите общуват посредством адвоката на свещеника. До грузинските власти било изпратено съобщение от адвоката на свещеника, в което той заявява, че не е извършил нито пък е имало опит за отравяне на патриарха. „Ако съм направил такъв опит да отровя патриарха или друг високопоставен член на Църквата, да бъда прокълнат аз и всички мои потомци, ако обаче е обратното, то проклятието да падне на вас и вашето потомство“, е заявил свещеникът. 

Както „Добротолюбие“ първо съобщи на 13 февруари Грузинската телевизия „Рустави 2“ позовавайки се на свои източници съобщи за евентуален опит за отравяне на Католикос-патриарха на Грузия Илия II, който беше опериран същия ден в Германия. Свещеник Георги Мамаладзе бе задържан на летището в Тбилиси, като в багажа му бе открит цианид, а впоследствие в дома му бяха открити самоделно огнестрелно оръжие и патрони. Преди седмици патриарх Илия коментира случая, като каза, че е изненадан от това някой да желае смъртта му.

За Ангел Карадаков

Виж още

Предстои реконструкция и ремонт на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Свищов

Изготвен е проектът за ремонт, реставрация, реконструкция и възстановяване на свищовския православен храм „Св. Св. ...