Начало / Новини / Започна възстановяване на Мулдавския манастир „Св. Петка“

Започна възстановяване на Мулдавския манастир „Св. Петка“

Днес Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай, заедно с викарния епископ Арсений, архиерейският наместник на Асеновградската духовна околия отец Йордан Георгиев, отслужиха водосвет за изпросване благодатта на Господ Иисус Христос за започване на възстановяването и реконструкция на изгорялото източно крило на манастир света Петка, край асеновградското село Мулдава.

Този ремонт стана възможен след като правителството на Бойко Борисов, чрез дирекцията по вероизповеданията отпусна събсидия в размер на 500 000 лева миналата година, тъй като обителта е паметник на културата с национално значение. До края на годината би трябвало да бъде възстановено изгорялото крило на манастира, каза пред Добротолюбие стопанката на обителта майка Юлита.

Пожарът през 2010-а година унищожи източнотата част на манастира, в което са се намирали монашеските килии и библиотеката. Пострадали нямаше. С библиотеката изгоряха много ценни книги от 19 век, сред които кондиката на светата обител, богослужебника, оплака се майка Юлита. В манастира света Петка Мулдавска по време на своите митарства и освободителни борби се е крил и Васил Левски.

Автор: Ангел Бончев

Снимки: Николина Димитрова

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Гавриил: Преображение Господне е един от най-великите християнски празници

„Преображение Господне е един от най-великите християнски празници. Господ Иисус Христос е взел трима от ...