Начало / Коментар / Цялата Църква съпреживява избора на нов митрополит и модерните технологии го позволяват

Цялата Църква съпреживява избора на нов митрополит и модерните технологии го позволяват

Винаги, когато се случи да има избори за нов митрополит,  ушите и очите дори и на незаинтересованите и на нецърковните хора се насочват към даденото събитие.

Ей така – от любопитство са наострени сетивата им. Всъщност това може да се окаже нещо много хубаво именно за тях (пък и за нас, които живеем със и във Църквата), защото се намери един прекрасен начин да направи всички нас свидетели на това вълнуващо събитие. Когато се случиха изборите в Старозагорска епархия, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, извърши нещо ново, което се прие с радост от всички.

Показа изборите на живо по интернет.

Чрез този си акт той успя да направи всички ни свидетели на дадения избор. Благодарение на него, всеки можеше да се вълнува в реално време, заедно с тези свои събратя, които очакваха да разберат кои са двамата архиереи, които ще бъдат избрани. Това не се случи за да се задоволи нечие любопитсво. Една от причините беше да имаме възможността да съпреживеем съборно като едно този важен  църковен акт.

Някой ще каже „Какво ме вълнува кой ще бъде митрополит в друга епархия?“, но всеки християнин знае, че Църквата е неделима и изборите в една епархия, реално са избори в цялата Църква Христова, независимо от границите на държавите. Показа се също така, че технологиите не са нещо страшно, щом се използват за нещо добро и ни правят съпричастни в реално време, независимо къде се намираме по света, с живота на нашите братя и сестри от дадена епархия.

Старозагорският митрополит Киприан също ще последва добрия пример на дядо Антоний и ще ни направи чрез интеренет свидетели в реално време на това събитие. Успехи!

Автор: свещеник Стефан Паликаров

За Ангел Карадаков

Виж още

Живите камъни

През последните месеци, когато управляващата сглобка започна да се разглобява, интензивно се заговори за държавните ...