Начало / Новини / Изборите за Врачански митрополит ще се предават на живо във Facebook и YouTube

Изборите за Врачански митрополит ще се предават на живо във Facebook и YouTube

Изборите за Врачански митрополит на 5-ти март, на които ще бъдат избрани двамата кандидати за престола във Враца ще се следят на живо.

Продължавайки инициативата, която Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний започна за прозрачност на митрополитските избори в Стара Загора, сега на живо ще могат да се следят и изборите за Врачански митрополит. 

Това ще можем да направим на две места – на официалната страница на Св. Синод във Фейсбук (тук) и на видеоканала на Врачанска митрополия (тук). 

Изборният ден ще започне с отслужването на св. Литургия в която ще вземат участие свещенослужители от епархията начело с наместника на овакантения митрополитски престол Старозагорски митрополит Киприян.

След богослужението и съборна молитва към Бога, излъчените от овдовялата епархия 24 избиратели – по трима духовници и трима миряни от всяка от четирите духовни околии на епархията – ще се оттеглят в сградата на Врачанската св. митрополия и ще пристъпят към избора.

От предоставената им от Светия Синод листата на достойните епископи – кандидати за митрополитския престол, с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата, избирателите ще излъчат двама епископи, които съберат повече от половината от гласовете им.

За Ангел Карадаков

Виж още

Предстои реконструкция и ремонт на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Свищов

Изготвен е проектът за ремонт, реставрация, реконструкция и възстановяване на свищовския православен храм „Св. Св. ...