Начало / За Вярата / За един свещеник, който с живота си стана светец

За един свещеник, който с живота си стана светец

На 2 март в Гърция се празнува паметта на св Николай Плана. Един неизвестен още за нас светец, характерен със своя обикновен живот на свещеннослужител.

За което, той също е наречен св. Николай, обикновен, по народному, за отличие от св. Николай Мирликийски. Подвигът в това, на пръв поглед, скромно житие на светеца е постигането на най-великата християнска добродетел – смирението.

С ежедневно отслужване на св. литургия в централните, малки църквички на Атина, св. Николай изора духовната нива и облагороди душите на жителите на столицата освещавайки ги с благодатта на Божието слово и правейки ги причастни на Тайните Христови. Днес, десетилетия след кончината му, вярващите християни призовават неговата молитвена помощ и се покланят на светите му мощи, положени в красив саркофаг в една от централните църкви на Атина.

Висок пример за истинско служение в Христа за всеки истински християнин и най-вече свещеннослужител са животът и делото на св Николай Плана – един съвременен светец.

Житие

17028996_1791787650846908_1768306030_nСвети Николай е роден през 1851, в красивия о. Наксос, от който е и св. Никодим Светогорец . Родителите му, капитан Янис и майка му Августина, отрано го наставили и възпитали в благочестие към Бога. Още от детството си св. Николай Плана започнал да проявява своята наклонност и любов към тайнствата и светините на вярата.

Обичайки църковните служби, той със сърдечен трепет помагал като иподякон в храма, където служел неговият дядо, свещеник Георги Мелисургос. Често си играел, обличайки вместо фелон, чаршаф и подражавал на свещенослужителите. Един ден в църква пял с такова молитвено чувство, че предизвикал удивление у минаващите. Предопределен от Бога да бъде служител на Светите Тайни, малкият Николай непрекъснато участвал в литургичния живот на Църквата с пост, молитва и бдение. Имайки дара на прозорливост, той съобщил на домашните си за корабокрушението на бащиния му търговски кораб, в момента в който плавателният съд се разбивал до Цариград.

Загубата на кораба им, заедно с целия товар и екипаж бил силен финансов и емоционален удар за неговия баща. Честният капитан от тревоги по изгубените човешки животи на младите моряци и от настъпилите финансови притеснения и задължения се поминал. На 14 годинишна възраст Николай, заедно със сестра си и майка си се принудили да заминат за Атина, където да търсят препитание. Последвали години на изпитания в големия град, далеч от родното място. На 17 години се жени, по настояване на майка си, но жена му умира скоро след брака, оставайки му син. На 28 юли 1879 е ръкоположен за дякон в храм Преображение в кв. Плака, а след пет години, на 2 март 1884 , ръкоположен за свещенник в скромен параклис на св. Илия, Монастираки. Служи на светия олтар в продължение на около 50 години (1884-1932 г.) и на храмовете Свети Пантелеймон, и Свети Йоан Предтеча на бул.

Вулиагмени, кудето днес са и неговите мощи. Неуморен, благочестив, добросърдечен, честен, предан на служението, скромен, незлоблив. Смирен, изпълнен с кротост , излъчващ благодат и нравствена чистота ! Служещ ежедневно света литургия, често отслужващ бдения и молебни канони. Това са свидетелствата, които имаме за него от очевидци – деца, които са го виждали как стои по време на служба издигнат над земята, както и писатели, като Пападиамантис и Моратиду, които ни оставят писмени документи за този беден и прост, но същевременно мъдър, умен, детски чист свещенослужител.

16997281_1791787644180242_627399706_nНе се привърза никога към парите, веднага и винаги е раздава спечеленото на бедните. Поддържа 11 семейства на вдовици и сираци и подпомага с години, докато децата отраснат до 14 годишна възраст. Помагал е на млади дякони дасе изучат. Неуморим в служението. Половин век отслужва всекидневно св. литургия.

Човек, който живее чрез молитва и пост, служение на ближния и Бога! Неук, но омъдрен, съчетаващ детска наивност с дълбока разсъдителност, простота с ловкост в отговорите! Господ го прославя с дара на чудотворенето! Гонител на бесове, лечител, молитвеник, мъдър съветник! Представянето му в Господа е в деня на блудния син , през 1932 в 10 ч. вечерта, след като този ден е отслужил св. литургия. Тялото му е оставено 3 дни за поклонение, на което се стича почти цяла Атина. На 29 август 1992 , след като е прославен официално за светец на Гръцката Православна Църква през 135-я Синодален период (1991-1992 г.), мощите са изложени в сребърен саркофаг в десния притвор на храм св. Иоан Предтеча, Вулягмени.

Превод от гръцки: Силва Маринова

За Ангел Карадаков

Виж още

Писма до енорийския свещеник (Писмо 1)

Драги братко! Ти четеш, чуваш и виждаш колко упреци се хвърлят от всички страни върху ...