Начало / Новини / Полицията откри икона на Козма и Дамян, открадната от Кукленския манастир

Полицията откри икона на Козма и Дамян, открадната от Кукленския манастир

Криминалисти установиха издирвана икона. Това е първият случай на открита инкриминирана вещ с културна стойност чрез външния интернет достъп до модула за издирвани ценности, съобщава БГНЕС.

Криминалисти от сектор „Престъпления с културно-исторически ценности” при „Криминална полиция“ на ГДНП установиха издирвана ценна икона, която изобразява светите братя Козма и Дамян и е собственост на Кукленския манастир край Пловдив, чиито покровители са лечителите безсребреници.

На 22 февруари тази година служителите в сектора „Престъпления с културно-исторически ценности” в ГДНП получили сигнал за купена от столичен реставратор икона на светите братя. В процеса на работа те установили, че иконата, с размери 126/85 см, е идентична с обявената за издирване ценност, предмет на кражба от български манастир.

5349586След проверка, станало ясно, че това наистина е търсената икона, за която в Първо РУ-Пловдив е заведено досъдебно производство. Иконата е предадена доброволно от реставратора и е върната в Пловдивската митрополия за съхранение и реставрация. Иконата е обявена за издирване в Автоматизираната информационна система „Издирвателна дейност НШИС“ през 2016 г. от полицията съобщават, че това е първият случай на установена инкриминирана вещ с културна стойност чрез външния интернет достъп до модула за издирвани ценности. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...