Начало / Uncategorized / Честваме св. Серафим Софийски Чудотворец

Честваме св. Серафим Софийски Чудотворец

Днес отбелязваме една година от прославлението на св. Серафим Софийски Чудотворец.

Празничната служба в храм-паметник“Св. Александър Невски“беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужение с Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и Старозагорския Киприан, както  и архиереи на БПЦ. Негово Светейшество патриарх Неофит взе  молитвено участие в Светата Литургия.

В 12.00 часа беше отслужен и молебен при гроба на светеца в криптата на Руската църква, възглавен от Българския патриарх Неофит. В края на молебена беше осветена новата икона на св. Серафим, която ще стои над гроба му. В течение на целия ден след това на всеки кръгъл час ще бъде отслужван молебен към светеца и вярващите ще бъдат помазвани с осветен елей от кандилото при гроба му. Храмът на 26 февруари ще бъде отворен от 7.00 до 21.00 часа.

Архиепископ Серафим (със светско име Николай Борисович Соболев) е роден през 1881г. Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) е един от най-видните духовници на нашето време. Архиерей на Руската православна църква, чието архиерейско служение почти изцяло преминава в България. Той идва от Русия в България, и близо 30 години обгрижва духовно както руските емигранти, така и множество българи, в това число и духовници. Той оглавява руските православни общини в България от 1921 до 1950 г. В служението му съществено място заема борбата за чистотата на Православната вяра. Автор на безценни богословски трудове и проповеди, както и на акатист на свети Йоан Рилски Чудотворец, когото нарича „слава и красота на Българската църква“.

На 26 февруари 1950 г. – празника Тържество на Православието – владиката завършва земния си път.

Прославлението му бе извършено на 26.02.2016 година в катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София, след като за първи път в църковната история две Поместни православни църкви – Руската и Българската, съвместно подготвят канонизация на светия.

За Николина Александрова

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...