Начало / Uncategorized / Религията има съществено значение за брачната двойка показва изследване на Pew Research Center

Религията има съществено значение за брачната двойка показва изследване на Pew Research Center

Изследване направено от социологическия център в САЩ LifeWay Research, показва, че общата вяра в семейството има съществена роля за брачните отношения, защото сплотява и подпомага възпитанието на децата, съобщава Worldreligionnews.

 

Въпросите в рамките на новото изследване показали, че 59 процента от запитаните смятат, че им е по-удобно да коментират със съпрузите си политически въпроси, отколкото религиозни въпроси. 41 процента от анкетираните пък казват, че могат свободно да обсъждат религиозните и духовни теми със своята половинка. 

Въпреки това духовните въпроси са много важни за семейството, тъй като те имат по-голямо значение за изграждане на по-дългосрочните отношения, като цяло. На въпроса какви фактори те считат за най-важни за семейното благополучие, близо 63% отговорили, че това се определя от сексуалната връзка, а 44 на сто от американците смятат, че на първо място е вярата, като залог на силно и здраво семейство. 

Според проучването, семействата, които предпочитат да не се ровят в темата за духовността и не се докосвайки до дълбоките значения и благотворното влияние на молитвата и обсъждането на принципните религиозни неща, имат повече проблеми. В започването на отношения от такъв брачен тип, когато чувствата са твърде силни, религиозните, икономическите или др. въпроси не играят кой знае каква роля, но в едни по-дългосрочни отношения, може духовните различия да изострят или разрушат романтиката във връзката. Духовните въпроси в началото на връзката може и да не играят основна роля, но в крайна сметка често служат като отправна точка или като допълнителен фактор за развитие или подхранване на вече създаден конфликт. 

Изследването отбелязва също и важната роля на вярата на родителите, която спомага за възпитанието на децата. Учените са установили, че двойките, в които има хармония, взаимно разбиране и подкрепа по религиозните въпроси, могат да се различават в другите си интереси като хобитата или професиите си, но да останат заедно и да бъдат щастливи. 

Според изследването благоприятен ефект има и общата молитва, защото двойките, които се молят заедно развиват способността да се съсредоточат върху съвместните нужди, както и да пренебрегнат личните си притеснения или тревоги.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...