Начало / Uncategorized / Историята на чудотворната икона от боклука

Историята на чудотворната икона от боклука

Започваме нашата история с една икона, пред която се молел св. Серафим Саровски. Пред тази икона на Божията майка -Дивеевската Пресвета Богородица „Умиление“ светецът коленичил за последната си молитва.

 В края на 90-те години на 20в., в с. Локот, Брянска област, Руска федерация Наталия Мурашкина видяла как една продавачка в магазин се кани да изхвърли останалите стари календари, които никой нямало да купи. На тях имало образ на Божията майка „Умиление“  – копие на иконата, пред която се е молил св. Серафим Саровски. Жената решила да не допусне образа на Божията майка да бъде изхвърлен. Тя купила ненужните вече календари, изрязала ги и поставила иконата на стената си.

След известно време, на 2 ноември 1999 г., в стаята се усетило благоухание и по иконата се появило благоухаещо петно, което се увеличавало, накрая и потекло по стената.

Известили за това местния архиерей, а изображението решили да сложат в кивот. Когато го свалили от стената, се оказало, че мирото е пропило само лика на Божията Майка и се било образувало отражение на обратната страна на иконата. Архиереят благословил иконата да се пази в домашния параклис, а рамката направили двойна – така, че да се виждат и двата образа.

С изучаването на чудесата, свързани с иконата „Умиление“, се занимава специална експертна комисия по чудесните явления в Руската православна църква, под ръководството на професор П. В. Флоренски. За изминалите тринадесет години са отбелязани множество случаи на изцеления и благодатна помощ в житейските нужди на хората, които отиват за поклонение.

Източник: http://vithram.by/

http://www.bg-patriarshia.bg/

За Николина Александрова

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...