Начало / Интервюта / Митрополит Николай: Патриарх Вартоломей знае каноните на църквата и трябва да посъветва украинските разколници да се покаят

Митрополит Николай: Патриарх Вартоломей знае каноните на църквата и трябва да посъветва украинските разколници да се покаят

Каквото и да се каже за възможното признаване на украинските разколници от Православния свят и по-специално от страна на Негово Светейшество Константинополският патриарх Вартоломей, това никога няма да се случи, казва в интервю за Украинската православна църква Пловдивският митрополит Николай.

По думите му в Украйна никой не трябва да се притеснява, че разколниците, които са обявили свой си патриархат и не признават каноничната църква оглавявана от митрополит Онуфрий, могат да бъдат признати от останалите Поместни православни църкви. 

„Българската църква също е преживяла трудното изпитание породено от политическо разцепление. Това е страшно. Ние знаем много добре какви са последиците от едно такова разделение. Св. Йоан Златоуст казва, че дори кръвта на мъчениците трудно би измила и излекувала последиците от разкола. Това е разделение и на обществото, което се явява елемент от единството на държавата.

Да разделиш църквата на един народ – това означава да разделиш самия народ“,

заявя митрополит Николай, като подчертава, че Украинската църква ще преодолее този проблем. В интервюто митрополит Николай казва още, че той и БПЦ-БП съчувства на страданията на каноничната Украинска православна църква, защото, когато един член на църквата страда, тогава страда и цялото тяло. 

Коментирайки последните контакти между представители на разколниците в Украйна и Константинополския патриарх, митрополит Николай казва: „Мисля, че Вселенският патриарх ще посъветва да се покаят във времето и да се върнат в лоното на каноничната православна църква. Патриархът, който добре знае каноните на Църквата, не може да ги посъветва иначе“. По думите на митрополит Николай признаването на разколниците от Поместните православни църкви е навъзможно.

Според Черногорският митрополит Амфилохий от Сръбската църква пък разколниците не вярват в Бога. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отец Иван Карагеоргиев: Бог ни дава не само повече от това което заслужаваме, но и към което сме се стремяли

От средата на декември до средата на януари месец френската столица Париж стана дом на ...