Начало / Новини / Св. Синод започна църковно-наказателно дело срещу архим. Дионисий

Св. Синод започна църковно-наказателно дело срещу архим. Дионисий

Св. Синод днес е взел решение да започне църковно-наказателно дело срещу архим. Дионисий, съобщи Официалният сайт на Св. Синод.

Синодалните архиереи са изслушали доклад № 112/17.02.2017 г., на Анкетната комисия в състав: Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим и Мелнишкия епископ Герасим – Гл. секретар на Св.Синод, относно поведението на архимандрит Дионисий (Мишев) и са решили да се заведе Църковно-наказателно дело срещу архимандрит Дионисий (Мишев).

От Синода са възложили на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Неврокопския митрополит Серафим да съставят обвинителен Акт, който да бъде внесен за разглеждане в заседание на Св. Синод в пълен състав в качеството му на църковен съд. 

В навечерието на Възкресение в Патриаршеската катедрала скандалният архимандрит Дионисий отслужи толкова странна служба. Дионисий отслужи на Велика събота богослужение в центъра на храма и раздаде Тялото Христово в ръцете на причастяващите се, а Кръвта Христова последните пиеха лично от потира. По думите на Дионисий това било древна практика и беше прав, но я отслужваше в грешно време, защото на Велика събота такава не се позволява от православния календар.

image-5На Великден пък в патриаршеската катедрала „Св. Алекснадър Невски“ след възгласите Христос Воскресе, небето се разтресе от заря, а гвардейският оркестър засвири „Ботев марш“ – церемониал от тържествената заря-проверка, която българската армия изпълнява. В последствие се оказа, че „църковната“ „заря-проверка“ е била поръчана от архимандрит Дионисий – тогава председател на патриаршеската катедрала, а всичко това породи множество коментари в медиите. След тази случка, архимандрит Дионисий бе отстранен от поста си. 

За Ангел Карадаков

Виж още

bog

Бачковският манастир пази частица от ризата на Св. Богородица

Малка частица от честната риза на Пресвета Богородица се пази в Бачковската света обител. Тя ...