Начало / Новини / Св. Синод започна църковно-наказателно дело срещу архим. Дионисий

Св. Синод започна църковно-наказателно дело срещу архим. Дионисий

Св. Синод днес е взел решение да започне църковно-наказателно дело срещу архим. Дионисий, съобщи Официалният сайт на Св. Синод.

Синодалните архиереи са изслушали доклад № 112/17.02.2017 г., на Анкетната комисия в състав: Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим и Мелнишкия епископ Герасим – Гл. секретар на Св.Синод, относно поведението на архимандрит Дионисий (Мишев) и са решили да се заведе Църковно-наказателно дело срещу архимандрит Дионисий (Мишев).

От Синода са възложили на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Неврокопския митрополит Серафим да съставят обвинителен Акт, който да бъде внесен за разглеждане в заседание на Св. Синод в пълен състав в качеството му на църковен съд. 

В навечерието на Възкресение в Патриаршеската катедрала скандалният архимандрит Дионисий отслужи толкова странна служба. Дионисий отслужи на Велика събота богослужение в центъра на храма и раздаде Тялото Христово в ръцете на причастяващите се, а Кръвта Христова последните пиеха лично от потира. По думите на Дионисий това било древна практика и беше прав, но я отслужваше в грешно време, защото на Велика събота такава не се позволява от православния календар.

image-5На Великден пък в патриаршеската катедрала „Св. Алекснадър Невски“ след възгласите Христос Воскресе, небето се разтресе от заря, а гвардейският оркестър засвири „Ботев марш“ – церемониал от тържествената заря-проверка, която българската армия изпълнява. В последствие се оказа, че „църковната“ „заря-проверка“ е била поръчана от архимандрит Дионисий – тогава председател на патриаршеската катедрала, а всичко това породи множество коментари в медиите. След тази случка, архимандрит Дионисий бе отстранен от поста си. 

За Ангел Карадаков

Виж още

026

Архим. Никодимос Кабарнос изнесе концерт във Варна

В късния следобед вчера десетки любители на византийската църковна музика се насладиха на концерт в изпълнение на ...