Начало / Uncategorized / ТВ „Европа“ излъчва днес филма “ Светителят хирург“

ТВ „Европа“ излъчва днес филма “ Светителят хирург“

Телевизионната версия на филма „Светителят хирург“ за свети архиепископ Лука може да гледате днес от 19.05 часа по първата българска новинарска телевизия.

Премиерата на лентата бе този уикенд в Пловдивския Драматичен театър в рамките на конференцията „Дни на свети Лука“.
За живота и откритията на един от най-великите светци – Лука Кримски чудотворец се разказва в православния филм „Светителят хирург”. Ще бъдат представени неизвестни факти за живота на светеца, както и чудесата, които са се случили след молитви към него.
Пловдивският митрополит Николай коментира, че всички факти около живота на светеца говорят, че той ревностно се е борил за човешкия живот, защото обичал хората.
„Свети Лука е откривал във всеки човек Божие създание и го е виждал, точно така, както го вижда сам Бог – не ценен, а безценен”, каза още митрополит Николай.
Според него, днес често медицината се превръща в бизнес и губи предназначението. По думите му свети Лука трябва да е пример за съвременните и бъдещите лекари.
Голяма част от методите в съвременната медицина и стоматология са взаимствани от един от най-добрите лекари на XX век – Лука Кримски чудотворец. Той има стотици публикации за месната упойка и е утвърден специалист в доантибиотичната ера. Лука Кримски е първият медик, който извършва трансплантация на органи от животно на човек. Тъй като нямал инструменти и конци, с които да зашие разрезите, той използвал косата на пациента.

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...