Начало / Uncategorized / Президентът и премиерът на Грузия осъдиха опита за покушение над Грузинския патриарх

Президентът и премиерът на Грузия осъдиха опита за покушение над Грузинския патриарх

Президентът на Грузия Гиорги Маргвелашвили заяви, че очаква своевременното приключване на разследването и резултатите от него по случая с опита за убийство на Грузинския патриарх Илия II. 

„Задържането на отец Георги Мамаладзе предотврати престъпление срещу държавата и Църквата“, заяви премиерът на Грузия Георгий Квирикашвили. 

Президентът и премиерът на Грузия осъдиха опита за покушение над Грузинския патриарх Илия II. Както Добротолюбие съобщи по-рано днес в петък на летището в Тбилиси е бил задържан ръководителят на службата по управлението на имуществото на патриарха и директор на медицинския център „Св. Йоаким и Анна“ отец Георгий Мамаладзе. На извънреден брифинг главният прокурор на Грузия заяви, че свещеник Георгий Мамаладзе е планирал убийството на Грузинския патриарх. За целта свещеникът бил закупил отровно вещество, с което щял да убие патриарха. В дома на свещеника е открито самоделно огнестрелно оръжие и шест патрона. 

„Ние поддържаме активна връзка с прокуратурата, следим напредъка на разследването и поради големия обществен интерес се очаква навременното му приключване. Данните от разследването ще покажат и дали в опита за покушение са замесени и други“, се казва в изявление на президента на Грузия. 

Премиерът на страната пък заяви, че служителите на реда са предотвратили голямо бедствие за нацията. Веднага щом станало ясно, че свещеник е обвинен в заговор за убийство на патриарха, Гиорги Квирикашвили е поел случая и го следи отблизо. В Берлин е изпратена охрана, която да пази патриарх Илия до завръщането му. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Показват изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ на 15 август

Постерната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ ще бъде представена на 15 август, ...