Начало / Новини / Грузинските медии съобщават за евентуален опит за отравяне на Грузинския патриарх Илия II

Грузинските медии съобщават за евентуален опит за отравяне на Грузинския патриарх Илия II

Грузинската телевизия „Рустави 2“ позовавайки се на свои източници е съобщила за евентуален опит за отравяне на Католикос-патриарха на Грузия Илия II, който днес ще претърпи операция в Германи. 

Охраната на Грузинския патриарх е усилена, ръководителят на службата по сигурност на патриарха е на разпит, а ръководителят на имуществото и собствеността на патриарха е арестуван, пише РИА Новости. 

258489.bОфициално потвърждение за направения опит за отравяне на патриарха все още няма, но от телевизията се позовават на свой източник в Грузинска патриаршия. В петък на летището в Тбилиси са били задържани ръководителят на имуществото на патриарха и директора на медицинския център „Св. Йоаким и Анна“ отец Георги Мамаладзе, който щял да пътува към Германия да види патриарха преди операцията му. Съдът в Тбилиси потвърди за медиите, че е арестуван Мамаладзе, но не уточнява причината за ареста. 

Източниците на телевизията съобщават, че след задържането на свещеника е задържан и Иосеба Оханашвили, ръководител на охраната на патриарха. Той е бил вече в Германия и по искане на прокуратурата е бил разпитан. След разпита Оханашвили заявил пред медиите, че продължава да изпълнява свите задължения към патриарха. 

От телевизия „Рустави 2“ са успели да се свържат с архиепископ Яков (придружаващ патриарх Илия II), който бил помолен да коментира съобщенията за направен опит за отравяне на Грузинския патриарх. Архиепископът е отговорил, че ще коментира съобщенията след завръщането си в Тбилиси.

„Когато се върна в Тбилиси всичко ще стане ясно. След завръщането всичко ще се избистри. Патриархът се чуства добре“, е заявил архиепископът.

Днес Грузинският патриарх Илия II ще претърпи операция поради влошено състояние на жлъчния му мехур. Личният лекар на патриарха е заявил, че той се чуства добре в момента. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Ваднали оскверниха разпятие в Патра, Гърция

Неизвестни са надраскали със спрей Разпятие, разположено в малък параклис в двора на църквата „Св. ...