Начало / Новини / Прессъобщение на Румънската патриаршия за социалната ѝ дейност през изминалата година

Прессъобщение на Румънската патриаршия за социалната ѝ дейност през изминалата година

В рамките на заседанието на Епархийското събрание бяха представени и изчислени дейностите извършени от Централните епархийски общини на Букурещ през 2016 г. и бяха формулирани нови предложения за засилване на дейностите през 2017 г. – Година, посветена на почитта към светите икони, иконографите и църковните художници, Възпоменателна година, посветена на патриарх Юстинян, а също и на пазителите на Църквата по време на комунизма.

Заседанието бе председателствено от Негово светейшество патриарх Даниил, който откри работната среща с представяне на синтезирания отчет със заглавие: „Мисионерско сътрудничество и социална отговорност“. В рамките на заседанието, след представянето на отчета за дейността на Централните епархийски общини от свещеници и епархийски съветници, техните изчисления в комисии и изразяване на преценки, идващи от страна на присъстващите членове, бе подчертан прогресът, който Букурещката архиепископия е достигнал чрез социалната си дейност през 2016 г. Финансовите ресурси използвани от благотворителните институции към епархията са регистрирали значителен ръст, достигащ сумата от 5.614.239,17 леи (около 2,5 млн. лв)

В заключение Негово светейшество патриарх Даниил благодари на всички, които подкрепиха църквата в нейните духовни и социални дейности.(Културен сектор и медиен представител към Букерещка архиепископия)

Превод: Явор Иванов

Източник

За Божин Дончев

Виж още

Завърши поклонническият път „Рилският чудотворец“

На 6-и август – Преображение Господне успешно завърши поклонническият път „Рилският чудотворец“, койко се проведе ...