Начало / За нас / Любопитно / За жената пионер в женското църковно пеене

За жената пионер в женското църковно пеене

Тя е председател на симфоничен оркестър, криминолог, но официално и… църковна певица (псалт). Църковното пеене е нещо, което, в съзнанието на гърка, е работа за мъжете, и това не е неоснователно.

От едно време да видиш и чуеш мъже, които изпълняват задълженията си на църковни певци в храмовете, е нещо съвсем естествено. Затова не е учудващо средностатистическият гръцки слушател да се изненада, щом попадне на особения случай, наречен Нектария Карандзи.

Една млада и силна жена, за която не бихме преувеличили, ако кажем, че е единствена по рода си.

  
В наши дни терминът „църковна певица“ звучи странно, особено в страни като Гърция, където ролята на мъжа като псалт е първостепенна. Разбира се в древни времена терминът „църковна певица“ е съществувал, но се е употребявал за жените музиканти, които свирили на струнни инструменти. Днес все повече обаче се случва да се попаднем на неговия църковен аналог, за което самата Нектария Карандзи, основателката на „Национално сдружение на църковните певици“, ни разказва: „не са малко тези жени, които от години тихомълком, с любов и познания, предлагат певческите си услуги на храмовете, където пеят самостоятелно или с мъжете.“ 

Карандзи е жената, която бихме нарекли пионер в женското църковно пеене.

Nektaria-Karantzi-1-660x330Но не защото преди нея не е имало жени в църковните певечски среди, или пък защото не са изучавали византийската църковна музика (изкуството на църковното пеене), а защото става въпрос за човек, който изключително систематично се е занимавал с това изкуство под формата на най-различни дейности, с което се прочува и отвъд Гърция като жена музиковед. От години Карандзи е сред най-признатите изпълнителки на църковна музика (позната като sacred music на Запад) по целия свят, но най-вече в Европа, където ежегодно провежда турнета. Още на 9 започва активно да се занимава с пеене. Едва навършила 14,  тя вече притежава диплома в тази нелека сфера и записва няколко албума с византийска музика. Да кажем, тя е дете чудо, като всичко това дължи на подбудите на един велик за Православната ни църква духовен старец, наскоро обявения за светец, преп. Порфирий Кавсокаливит.  

На въпроса как се е родило желанието й да се занимава с този вид изкуство, тя отговаря, че „всичко се случи без трудности, като че беше нещо съвсем естествено, без натиск или някакви препятствия“.

Едно случайно събитие станало повод да заобича изкуството. Докато била девет годишна , родителите й се записали на уроци по византийска музика към митрополитската школа в Пирея. Но тъй като нямало кой да я гледа докато ги нямало, започнали да я взимат с тях на уроците. Нектария обаче внимавала, учела се и напредвала до момента, в който преподавателите от школата не предложили на родителите й да я запишат, ставайки свидетели на таланта и увлечението й към изкуството.
На въпроса кои съвременни църковни певци я вдъхновяват, чуваме имената главно на нейни учители, сред които Димитрис Верикиос, но не скрива възхищението си от известния Теодорос Василикос, който, както тя самата каза, „бе първият човек, който отнесе чрез неописуемия си глас изкуството на византийската църковна музика отвъд гръцките граници“.
Днес Карандзи представлява вдъхновение за много жени, които следват примера й и са членове на Националното сдружение за църковни певици, на организацията, която представлява всички жени псалти в страната.

Изнася концерти с византийска и сакрална музика по целия свят, като пее на руски, румънски, арабски, както и на диалекта на Христос – арамейски.

Освен това изпълнява и народна музика. В продължение на дълги години се подвизава като ученичка и съратница на голямата за гръцкия фолклор фигура, Хронис Айдонидис. Сътрудничеството й през последните години със световноизвестния пианист, композитор и диригент, Василис Цамбропулос, човек, свързващ Запада с Изтока и отличил се като един от най-добрите хора на изкуството на ECM, й донасят записи, които пропътуват и печелят горещите овации на цяла Европа. Участвала е в концерти с византийска музика в почти всички страни на Европа, като същевременно е сътрудничила с една значителна за унгарската традиция фигура, Marta Sebestyen, както и с певицата Sister Kassiani, всеизвестния унгарски мъжки хор „Св. Ефрем“ под съпровода на Tamas Bubno и с швейцарския хор на сакрална музика, „Choeur Yaroslavl“ под съпровода на Yan Greppin. Участието й по време на фестивала «Ciclo de Musica Sacra, Maestro dela Roza», състоял се в претъпкания катедрален храм в Овиедо, Испания, успява да привлече зрители и техните горещи аплодисменти повече от всякога, което предизвиква бум от публикации, говорещи за „тайнствеността и дълбочината на пеенето й“, както и за едно от най-впечатляващите участия в историята на фестивала.
karantzi_2012_04_03Нужно е да споменем обаче, че Нектария Карандзи е живото доказателство, че терминът църковна певица не се ограничава само до гласа и дейността й. Освен , че световните медии са я признали за „идеалната жена певица на сакрална музика“,животът й, както и пътя на изкуството, по който върви, са достойни за възхищение. Канена е да изнася семинари по византийска музика в някои от най-големите музикални университети в света – Сорбоната, Академията Лист, както и Музикалната академия в Овиедо. Съществува обаче и още едно нещо, което я отличава. Тя е млада и красива, със съвременно излъчване и далеч от явните стереотипи, свежа, интелигентна, винаги готова за разговор, притежаваща знания в областта на правото, за които дори колегите й биха завидели (притежава докторска степен, както и три магистратури в областта на криминалното право, криминологията и църковното право, докато същевременно е работила за известни юридически кантори, както и към департамента за криминалното право към университета в Атина, но и за едно от най-престижните правни научни списания, „Криминални хроники“). Към разнообразните й дейности можем да прибавим още и председателството й на симфоничен оркестър, намиращ се под опеката на Митрополитския симфоничен оркестър в Атина.
Ето че Гърция на 21 век може да даде създава, но и да изнася всестранно развити и успешни хора, далеч от стереотипите, залегнали от десетилетия, които налагат и поощряват безпочвено осъждане, и създават самотни и незавършени личности Атинските зрители ще имат възможността да се насладят на Нектария Карандци, както и на Василис Цамбропулос на 4 април в Атинската концертна зала, концерт, който е част от нашумялото й европейско турне „Между Изтока и Запада“, в рамките на цикъла „Човешкият глас“, продукция на Атинската концертна зала. До тогава Нектария Карандзи ще продължава да обикаля европейските градове, представяйки гръцката сакрална музика, както и чистия и пленителен гръцки език на византийската химнология и на прастарата традиция, давайки на изпадналата в национален упадък и криза Гърция, повод за гордост.

Репортаж: Никос Захаров

Превод: Асен Андонов

За Ангел Карадаков

Виж още

Дигитализират древните ръкописи в Синайския манастир

В манастира „Света Екатерина“, разположен в подножието на Синайската планина в Египет, тишината в библиотеката ...